Ekonomi

Tamatkan pengecualian cukai jualan kenderaan beri impak positif kepada kerajaan

MENAMATKAN pengecualian cukai jualan kenderaan adalah satu langkah positif dan akan meningkatkan tabung kerajaan selepas hampir RM5 bilion pendapatan tertunggak daripada cukai itu dalam dua tahun lepas, kata pemerhati industri.

Mereka menjangkakan 10 hari terakhir untuk pengguna menikmati insentif Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) akan menjadi “tempoh paling sibuk” di bilik pameran kereta.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengumumkan pada Isnin bahawa pengecualian SST akan berakhir pada 30 Jun seperti yang dirancang.

Bagaimanapun, pembeli yang menempah kenderaan mereka dalam tempoh cuti cukai mempunyai sehingga 31 Mac tahun depan untuk mendaftarkan kenderaan mereka dengan Jabatan Pengangkutan Jalan.

Tengku Zafrul juga menyatakan bahawa sebanyak 868,422 kenderaan telah dijual sepanjang dua tahun cuti SST berjumlah pengecualian cukai sebanyak RM4.7 bilion.

“Tiada lanjutan pengecualian cukai jualan kenderaan yang positif untuk hasil fiskal terutamanya pada separuh kedua tahun ini,” tulis penganalisis di MIDF Research dalam laporan hari ini.

Pengecualian cukai itu adalah antara insentif fiskal yang diperkenalkan kerajaan untuk merangsang pemulihan ekonomi selepas pandemik Covid-19.

MIDF Research berkata apabila ekonomi domestik dibuka semula pada suku keempat 2021, terdapat momentum pemulihan yang kukuh dalam permintaan tempatan termasuk jualan kenderaan, yang meningkat 13 peratus tahun ke tahun dalam empat bulan pertama (2021: -8.0 peratus).

Penganalisis automotif bebas Shamsul Yunos berkata kelonggaran yang diberikan sehingga Mac 2023 akan membantu orang ramai yang telah menempah kenderaan mereka menjelang 30 Jun untuk mendapat manfaat daripada pengecualian cukai di tengah-tengah tempahan tertunggak yang menjangkau beberapa bulan untuk model tertentu.

“Dari segi tawaran kerajaan, jelas sekali ia akan merugikan sedikit pengeluar kereta kerana masih terdapat 264,000 unit kenderaan yang ditempah dalam tempoh pengecualian ini yang masih belum siap pemasangan dan tidak dapat dibekalkan kepada pembeli.

“Kami menjangkakan 10 hari terakhir sebelum tamat insentif pengecualian SST akan menjadi hari paling sibuk di bilik pameran berikutan ramai yang ingin mengambil kesempatan untuk menempah kenderaan,” Shamsul.

“Tidak akan ada kenaikan harga (berkesan) tetapi orang ramai sekali lagi perlu membayar cukai jualan sebanyak 10 peratus untuk kereta pemasangan tempatan dan lima peratus untuk yang diimport sepenuhnya. Bagaimanapun, kita masih boleh menjangkakan kenaikan harga kereta berikutan kekurangan rantaian bekalan alat ganti dan bahan mentah untuk menghasilkan alat ganti akibat wabak itu,” tambahnya.

Proton Holdings Bhd berkata keputusan kerajaan itu adalah perkembangan positif kerana insentif sedemikian bertujuan untuk kesan jangka pendek dan bukannya digunakan secara berterusan.

“Dalam kes pengecualian SST untuk industri automotif, niatnya adalah untuk merangsang jualan dalam pasaran yang terjejas teruk oleh sekatan Covid-19. Itu telah berjaya tetapi dengan kos kerajaan melepaskan hasil cukai.

“Dengan ekonomi kini dibuka semula sepenuhnya ke tahap pra-pandemi, pemansuhan subsidi adalah adil dan akan membantu kerajaan dalam meningkatkan hasil untuk digunakan di kawasan lain yang memerlukan bantuan,” tambah Proton.

Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) berkata keputusan itu telah memberikan industri ruang bernafas untuk memenuhi permintaan pengguna dan pada masa sama memberi masa kepada pemain untuk mengatasi pelbagai isu.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad berkata, isu itu terdiri daripada kesan berlarutan Covid-19 kepada komponen dan kekurangan tenaga kerja.

“Isu-isu ini sedang ditangani kerana Perodua dan pembekal kami sedang mencari penyelesaian dan lanjutan pendaftaran ini akan memberi kami ruang yang sangat diperlukan untuk mengatasi isu-isu ini,” tambah Zainal.

Sementara itu, MIDF Research berkata selain insentif fiskal, aktiviti pasaran buruh yang bertambah baik, kadar faedah rendah dan tekanan inflasi yang stabil menyokong perbelanjaan pengguna tahun ini, sekali gus membantu mengekalkan jualan kenderaan.

Firma itu menjangkakan penggunaan swasta meningkat 7.2 peratus tahun ini berbanding pertumbuhan 1.9 peratus pada 2021.

(Visited 286 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button