KesihatanLuar Negara

Strain baharu coronavirus iaitu Deltacron ditemui

TERDAPAT satu strain baharu coronavirus dilaporkan yang menggabungkan varian Delta dan Omicron.

Menurut laporan Bloomberg, saintis di Cyprus mendakwa telah menemui strain baru yang dikenali sebagai Deltacron kerana pengenalpastian tanda genetik seperti Omicron dalam genom Delta.

Profesor sains biologi di Universiti Cyprus dan ketua makmal Bioteknologi dan Virologi Molekul, Leondios Kostrikis, mengatakan bahawa pada masa ini, terdapat jangkitan bersama Omicron dan Delta dan mereka mendapati strain ini merupakan gabungan kedua-duanya.

Dia dan pasukannya telah mengenal pasti 25 kes sedemikian dan analisis statistik menunjukkan bahawa kekerapan relatif jangkitan gabungan itu adalah lebih tinggi dalam pesakit yang dimasukkan ke hospital akibat Covid-19 berbanding ereka yang tidak dimasukkan ke hospital.

Pada Jumaat lalu, sebanyak 25 kes Deltacron telah dihantar ke Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID), pangkalan data antarabangsa yang menjejaki sebarang perubahan dalam virus itu.

“Kita akan lihat pada masa hadapan jika strain ini lebih patologi atau lebih cepat menular atau jika ia akan berlaku,” tambahnya.

Bagaimanapun, dia percaya bahawa strain ini akan menggantikan varian Omicron yang sangat menular dan para saintis telah melaporkan dua gejala baru yang tidak dijangka telah dialami oleh pesakit yang telah diuji positif dengan varian Omicron, baru-baru ini. – SM

(Visited 110 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button