Ekonomi

ST Telemedia umum ketersediaan AI di pusat datanya di Asia Tenggara

Pusat Data Global ST Telemedia (STT GDC), salah satu penyedia pusat data yang paling pesat berkembang di dunia, mengumumkan kesediaan kecerdasan buatan (AI) di pusat datanya di seluruh Asia Tenggara (SEA).

Pada masa ini, STT GDC ialah pengendali antarabangsa pertama dengan jejak pusat data merentasi semua enam ekonomi utama dalam SEA, termasuk Singapura, Malaysia, Thailand, Indonesia, Filipina dan Vietnam, dengan lebih daripada 500MW kapasiti pusat data, kedua-duanya beroperasi dan dalam pembinaan .

Sebahagian daripada kapasiti ini direka bentuk untuk memenuhi kluster AI dan beban kerja pengkomputeran tujuan umum.

Kluster AI sudah pun beroperasi di pusat data STT GDC di Singapura dan Thailand hari ini, dengan kluster AI tambahan dijangka beroperasi di Filipina, Indonesia dan Malaysia dalam tempoh dua tahun akan datang.

Kluster AI aktif ini memberikan akses yang fleksibel dan menjimatkan kos kepada kluster pengkomputeran dipercepatkan skala besar yang dikuasakan oleh teknologi unit pemprosesan grafik (GPU) terkini untuk penyedia perkhidmatan perusahaan, kerajaan dan awan, sesuai untuk melaksanakan latihan model AI dengan pantas dan beban kerja inferens merentas pelbagai industri .

Pusat data STT GDC di seluruh Asia Tenggara direka bentuk dan dilengkapi untuk menampung cip GPU terkini termasuk produk Blackwell NVIDIA dengan kuasa reka bentuk haba yang besar, menghasilkan rak berkuasa berketumpatan lebih tinggi antara 10 hingga 150KW setiap rak.

Pusat data ini menampilkan penyelesaian penyejukan termaju yang menyokong kedua-dua penyejukan rendaman cecair dan terus kepada teknologi penyejukan cip.

Ini adalah hasil percubaan yang bermula pada tahun 2022 dengan rendaman ketepatan peringkat casis, penyejukan cecair terus ke cip, dan bekerjasama secara aktif dengan pemain industri terkemuka dalam pelbagai teknologi penyejukan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button