Nasional

Sotong terbuat dari usus babi, syarikat ambil tindakan

KUALA LUMPUR: Shen Hua Resources sedia mengambil tindakan undang-undang terhadap netizen yang menyebarkan maklumat palsu mengenai sotong cincin bekunya yang dikatakan diperbuat daripada usus babi.

Ketua pegawai eksekutifnya Rodney Soon memberitahu pemberita maklumat palsu itu telah menjejaskan reputasi dan jualan syarikat di beberapa tempat termasuk di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Putrajaya.

“Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna telah mula menyiasat dakwaan di lima negeri itu dengan mengumpul beberapa kotak sampel (cincin sotong) dari Kedah dan Selangor untuk diuji.

“Pihak berkaitan mengambil lapan kotak sampel dari Kedah pada 10.30 pagi 5 Mac dan enam kotak sampel dari Selangor pada 11 pagi 7 Mac untuk ujian. Sehingga hari ini, keputusan masih belum keluar.

“Selepas berbincang dengan peguam kami, kami akan mengambil tindakan terhadap dua netizen yang menyebarkan berita palsu itu,” katanya sambil menggesa pihak berkuasa menyiasat kejadian itu di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Posting media sosial mengenai cincin sotong tular baru-baru ini sehingga mencetuskan kekecohan orang ramai.

Ketua wakil Perkhidmatan Pensijilan Halal Shandong (SHC) di Malaysia Datuk Dr Abd Aziz, ditugaskan untuk membantu syarikat yang mengimport produk dari China menggunakan logo SHC, yang merupakan salah satu badan yang telah diterima oleh JAKIM sebagai salah satu Badan Pensijilan Halal Asing. Pihak Berkuasa telah menyatakan rasa putus asanya terhadap tindakan tidak bertanggungjawab mereka yang telah menyebarkan berita palsu menggunakan imej produk Shen Hua Resources.

“Saya terkejut dengan tindakan segelintir pihak yang menyebarkan maklumat tanpa bukti atau pemahaman yang betul tentang isu itu yang menyebabkan orang lain ragu-ragu tentang produk tersebut.

“Sel usus babi sangat berbeza berbanding sel sotong kerana sel dari sotong adalah kutikula dari kulit luarnya yang kasar manakala sel dari usus babi adalah dari lapisan kulit dalam yang kita panggil sel otot licin.”

Beliau menambah, usus babi juga akan mengecut dan runtuh menjadi berketul berbanding produk sotong yang mengekalkan bentuknya walaupun selepas dimasak.

“Jika kita menghantar sampel ke makmal dan melihat melalui mikroskop selepas beberapa proses, kita akan melihat dua bentuk berbeza sebagai perbandingan,” katanya sambil menambah bahawa seseorang juga boleh membandingkan dengan produk sotong lain yang serupa yang telah diimport oleh beberapa syarikat di Malaysia untuk membuktikan bahawa produk yang dimaksudkan itu memang halal.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button