Nasional

Selain elak matahari, ini 5 cara tangani suhu panas sehingga Ogos

Untuk menangani suhu panas, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, termasuk:

Minum banyak air: Pastikan anda minum banyak air untuk memastikan badan anda terhidrat. Suhu panas boleh menyebabkan badan kehilangan banyak cecair, jadi penting untuk menggantikannya dengan minum air yang mencukupi.

Elakkan cahaya matahari langsung: Cuba elakkan cahaya matahari langsung pada siang hari, terutamanya antara 10 pagi dan 4 petang. Jika anda mesti berada di luar, pakai topi, cermin mata hitam, dan pakaian yang longgar dan selesa.

Menggunakan kipas atau penghawa dingin: Jika anda berada di dalam rumah, pastikan anda mempunyai pengudaraan yang mencukupi untuk mengekalkan peredaran udara yang betul. Anda juga boleh menggunakan kipas atau penghawa dingin untuk membantu menurunkan suhu udara.

Mandi air sejuk: Mandi air sejuk atau merendam kain dalam air sejuk juga boleh membantu menurunkan suhu badan anda.

Elakkan aktiviti fizikal yang berat: Elakkan aktiviti fizikal yang berat apabila suhu udara sangat panas. Cuba berehat dan lakukan aktiviti ringan di dalam bilik yang sejuk.

Makan makanan yang sihat: Makan makanan sihat yang kaya dengan nutrien, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, boleh membantu memastikan badan anda sihat dan kuat dalam cuaca panas.

Jika suhu anda terus meningkat atau anda berasa letih dan pening, dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Ini boleh menjadi tanda masalah yang lebih serius dan perlu dirawat dengan cepat.

(Visited 201 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button