Berita GajetGajet

Samsung lancar Galaxy S baru lebih awal, sasar pekerja jarak jauh, gamer

SAMSUNG Electronics Co Ltd pada hari Khamis melancarkan telefon pintar Galaxy S yang pertama dengan S Pen, sebulan lebih awal daripada jadual pelancaran tahunan yang biasa untuk model telefon bimbit utamanya.

Penganalisis mengatakan bahawa penawaran citi baharu dalam siri Galaxy S21 mungkin memberi isyarat bahawa syarikat teknologi Korea Selatan itu akan menggabungkan garis S dengan rangkaian telefon pintar premiumnya yang lain, Note, yang sudah dilengkapi dengan ciri itu untuk pengambilan nota.

Itu dapat membebaskan sumber daya untuk Samsung mendorong telefon bimbit lipat kelas atasnya yang berasingan sebagai produk utama dan bukannya peranti khusus.

Samsung juga ingin merebut penguasaan pasaran setelah Huawei Technologies China dikenakan sekatan oelh Amerika Syarikat yang menyekat penawarannya dan menjejaskan penjualan, kata para penganalisis.

Pelancaran Galaxy S21 lebih awal adalah taktik yang mungkin untuk memanfaatkan kesengsaraan dialami Huawei, kata penganalisis Counterpoint Research, Sujeong Lim.

Lim berkata Samsung menghadapi persaingan sengit dalam kategori kelas atas dari vendor China di tengah permintaan yang semakin meningkat untuk peranti yang dapat digunakan untuk kerja jarak jauh di tengah pandemik Covid-19, dan juga untuk bermain seperti permainan video.

Di Amerika Syarikat, julat harga Galaxy S21 bermula pada $799.99, versi S21 Plus pada $999.99, dan S21 Ultra pada harga $1,199.99.

Siri ini akan tersedia secara meluas mulai 29 Januari melalui Samsung.com, pembawa dan peruncit dalam talian, kata Samsung.

Dengan cip pemprosesan yang paling maju di mana-mana peranti Galaxy, S21 serasi dengan 5G dan direka untuk merakam dan melihat video dan gambar serta kerja di skrin.

Bahagian atas julat, Ultra – satu-satunya versi yang sesuai dengan stylus S Pen, yang harus dibeli secara berasingan – menggunakan kamera belakang empat lensa yang membolehkan sudut dan tangkapan zoom berbeza.

Samsung merancang untuk menawarkan stylus dengan peranti lain, kata TM Roh, ketua perniagaan komunikasi mudah alih Samsung.

Saiz skrin S21 standard adalah 6.2 inci, dengan S21 Plus pada 6.7 inci dan S21 Ultra ialah 6.8 inci, optimum untuk menonton video dan permainan.

Dua yang terakhir ini hampir sama dengan ‘phablets’ Galaxy Note tahun lalu – persilangan antara telefon dan tablet.

Siri S21 dikuasakan oleh cip Snapdragon 888 Qualcomm Inc atau cip Exynos 2100 Samsung sendiri bergantung pada wilayah tersebut, kata Samsung.

Qualcomm mengatakan bulan lalu cip 5G akan dikeluarkan oleh bahagian pembuatan chip Samsung.

(Visited 280 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button