Politik

RoS berhak batalkan pendaftaran UMNO

KEPUTUSAN Pendaftar Pertubuhan (RoS) semalam untuk membatalkan penangguhan UMNO dalam pemilihan parti yang pada mulanya dijangkakan kira-kira sebulan yang lalu, boleh menyebabkan pihak berkuasa kerajaan menggunakan kuasa lebih lanjut seperti menangguhkan bahkan membatalkan pendaftaran UMNO.

Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla menjelaskan hal ini kepada Malay Mail bagaimanapun mengatakan bahawa UMNO boleh mengambil pelbagai langkah untuk mencabar sebarang keputusan RoS termasuk keputusan untuk membatalkan penangguhan pemilihan parti.

Haniff sebelum ini bertindak untuk 16 bekas anggota UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang kemudiannya menjadi pembangkang, dalam pelbagai tuntutan untuk mencabar keputusan dan tindakan RoS.

Kali terakhir UMNO mengadakan pemilihan dalaman parti ialah pada 30 Jun 2018 di mana Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memenangi jawatan presiden UMNO untuk tiga tahun dari 2018 hingga 2021. Pada 30 Jun 2021, tempoh atau penggal Zahid dan penggubal pejabat UMNO yang lain akan berakhir dan pemilihan parti baru akan diadakan pada tarikh itu.

Tetapi Majlis Tertinggi UMNO memutuskan bahawa ia akan menggunakan haknya di bawah perlembagaan parti untuk menangguhkan pemilihan parti dari tarikh asal 30 Jun 2021 dengan 18 bulan atau ditangguhkan selama satu setengah tahun.

Semalam, RoS bagaimanapun mengatakan keputusan dewan tertinggi UMNO untuk menangguhkan pemilihan parti di semua peringkat (bahagian, cabang, dewan tertinggi) selama 18 bulan, tidak sah kerana keputusan ini didakwa dibuat ketika penggal dewan tertinggi itu sudah berakhir.

Ketika mengumumkan keputusannya, RoS memetik mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 7 Julai.
Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan melalui media sosial Twitternya, membentangkan kronologi peristiwa sejak 19 Februari 2021 yang memperlihatkan kedudukan UMNO secara sah memutuskan untuk menangguhkan pemilihan parti sebelum penggal berakhir dan penangguhan dilakukan selaras dengan perlembagaan parti UMNO.

Antara lain, kronologi Ahmad mendakwa 52 dari 56 MT UMNO pada 18 Jun lalu telah bersetuju melalui resolusi pekeliling untuk menangguhkan pemilihan parti dan telah memberitahu keputusan ini dalam surat  bertarikh 24 Jun kepada ketua pengarah RoS.

Kronologi Ahmad mengatakan bahawa majlis tertinggi parti pada 7 Julai telah mengesahkan keputusan 18 Jun oleh anggota dewan tertinggi untuk menangguhkan pemilihan parti dan Ketua Pengarah RoS dalam surat pada 19 Julai mengatakan menerima penangguhan itu. – SM

 

(Visited 613 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button