Luar Negara

Roket Soyuz Russia berlabuh di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa

KAPAL angkasa Rusia Soyuz MS-25 berjaya berlabuh di Stesen Angkasa Antarabangsa pada 18:02 waktu Moscow (1502 GMT) pada hari Isnin, menurut syarikat angkasa lepas negara Rusia Roscosmos.

Berada dalam kapal angkasa itu ialah ekspedisi melawat ke-21, termasuk angkasawan Roscosmos Oleg Novitskiy, peserta penerbangan angkasa Belarus, Marina Vasilevskaya dan angkasawan NASA, Tracy Dyson dari ekspedisi jangka panjang ke-71.

Semasa ekspedisi itu, Novitskiy dan Vasilevskaya dijadualkan menghabiskan 14 hari di orbit sebelum kembali ke Bumi pada 6 April di atas kapal angkasa Soyuz MS-24, bersama dengan angkasawan NASA, Loral O’Hare.

Mengikut perjanjian silang penerbangan, Tracy Dyson akan tinggal di angkasa selama 184 hari dan mendarat pada 23 September di atas kapal angkasa Soyuz MS-25.

Pada Julai 2022, sebagai sebahagian daripada program Stesen Angkasa Antarabangsa, Roscosmos dan NASA menandatangani perjanjian mengenai penerbangan silang yang melibatkan angkasawan Rusia di kapal angkasa American Crew Dragon dan angkasawan Amerika di kapal angkasa Soyuz MS Rusia. – Xinhua

(Visited 38 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button