Nasional

RM44 juta diperuntukkan untuk baiki rumah rosak akibat banjir Pahang

KUANTAN: Dianggarkan menelan belanja RM44.05 juta bagi membina semula dan membaiki kediaman yang rosak akibat banjir di Pahang tahun lalu.

Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata 148 rumah baharu akan dibina dan 3,948 unit akan dibaik pulih.

“Kediaman baharu itu akan menelan kos RM100,000 seunit bagi mereka yang mempunyai tiang tinggi dan RM75,000 seunit bagi mereka yang tidak mempunyai tiang. Pembinaan akan bermula bulan ini dan dijangka siap pada pertengahan September.

“Kerja baik pulih unit yang rosak itu bermula pada awal Januari dan dijangka siap pada Ogos. Kos membaiki setiap unit adalah kira-kira RM15,000,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain peruntukan daripada kerajaan negeri, mereka turut menerima bantuan daripada kerajaan persekutuan melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berserta sumbangan daripada kerajaan Emiriah Arab Bersatu.

Beliau berkata kerajaan negeri telah melantik 90 kontraktor dari Pahang untuk kerja-kerja pembinaan semula dan pembaikan, dan 13 lagi kontraktor akan dilantik tidak lama lagi.

“Hari ini, selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Bentong, saya menyerahkan surat pelantikan kepada kontraktor dari Bentong dan Raub. Kerajaan negeri akan memantau kerja pembinaan dan pembaikan sehingga siap sepenuhnya.

“Kita berharap dengan bantuan banjir ini, mangsa yang dilanda banjir Disember ini dapat beransur pulih seperti biasa. Kerajaan Pahang sentiasa mengambil berat tentang kebajikan rakyat dan akan memberikan bantuan sewajarnya kepada golongan yang memerlukan.”

(Visited 250 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button