Luar Negara

Remaja Singapura ditahan berniat lakukan serangan ke atas masjid

PIHAK berkuasa Singapura telah menahan seorang remaja lelaki berusia 16 tahun kerana berniat menyerang dua masjid, kata pihak berkuasa yang diilhamkan oleh pembunuhan jemaah Muslim di Christchurch, New Zealand pada bulan Mac 2019.

Kanak-kanak itu, seorang Kristian yang tidak bernama etnik India, telah membeli vest  taktikal secara dalam talian dan bermaksud mau membeli sebilah parang pada saat penangkapannya pada bulan Disember, kata Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

Suspek telah melakukan pengintaian terhadap masjid-masjid berdekatan kediamannya, bertujuan untuk meneruskan serangan dan menyiapkan pernyataan yang merujuk kepada penyerang Christchurch Brenton Tarrant yang menjalani hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh 51 jemaah Muslim dan mencederakan puluhan yang lain pada 15 Mac 2019.

“Dia hanya dapat meramalkan dua hasil dari rencananya: dia ditangkap sebelumdapat melakukan serangan, atau melaksanakan rancangan itu,” kata ISD, sambil menambahkan suspek juga merancang untuk melaksanakan serangan pada hari ulang tahun pembunuhan Christchurch itu.

Remaja lelaki itu adalah orang termuda ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri era kolonial Singapura, yang membolehkan pihak berkuasa menahan sesiapa sahaja yang dilihat sebagai ancaman terhadap keselamatan sehingga dua tahun.

Suspek juga  pertama di negara pulau dengan jenayah rendah itu yang ditahan kerana ideologi ekstremis sementara terdapat sejumlah kes yang melibatkan ekstremisme Islam termasuk seorang lelaki berusia 17 tahun yang ditangkap kerana menyokong Negara Islam tahun lalu.

Tidak jelas berapa lama remaja lelaki berusia 16 tahun itu akan ditahan.

Menteri Dalam Negeri K. Shanmugam mengatakan pada hari Rabu bahawa dia akan diberi kaunseling psikologi dan akan dapat melanjutkan pendidikannya ketika dalam tahanan tetapi mungkin tidak menghadapi tuduhan jenayah.

(Visited 169 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button