Nasional

Rakyat Malaysia yang terkandas di wilayah India dijangka tiba di New Delhi

SEPULUH rakyat Malaysia yang terkandas di negeri Himachal Pradesh yang dilanda banjir di India selamat dan dijangka tiba di New Delhi tidak lama lagi, kata Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra).

Sebelum ini dilaporkan bahawa 12 rakyat Malaysia hilang di negeri India kerana terputus hubungan dengan keluarga mereka.

12 dari mereka termasuk seorang warga China dan seorang warganegara Britain, jelas Kementerian Luar Malaysia dalam satu kenyataan lewat malam tadi.

Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Delhi dapat menghubungi salah seorang rakyat Malaysia yang terkandas dan menerima maklumat bahawa kesemua mereka selamat di bandar Manali, kata Wisma Putra.

“Jika pelan pemindahan berjalan lancar, kumpulan itu dijangka mengambil penerbangan pulang ke Malaysia pada hari yang sama,” kata kementerian itu.

Hujan monsun lebat telah menyebabkan banjir dan tanah runtuh di beberapa bahagian utara India. Himachal Pradesh nampaknya merupakan negeri yang paling teruk terjejas, manakala terdapat juga kerosakan besar pada jalan raya dan infrastruktur di Uttarakhand, Punjab dan Haryana.

Kira-kira 90 orang telah kehilangan nyawa mereka di Himachal, manakala jumlah kematian di Punjab dan Haryana ialah 21, menurut laporan media tempatan.

Dua belas orang terbunuh dalam tempoh 24 jam di negeri Uttar Pradesh, menurut kenyataan kerajaan, petang semalam.

Semalam Kementerian Kewangan India mengeluarkan kira-kira AS$920 juta (RM4.3 bilion) untuk membantu 22 negeri berikutan hujan lebat di seluruh negara. -SM

Baca juga : Agong anugerahkan biasiswa kepada 11 pelajar

 

(Visited 42 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button