Nasional

Raja Perlis terima mengadap Panglima 6 Briged

Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail berkenan menerima sembah mengadap oleh Panglima 6 Briged Infantri Malaysia, Brigedier Jeneral Mohd Akib Haji Yusof di Balai Menghadap Biru Istana Arau tengahari tadi.

Mengiringi baginda ialah Raja Muda Perlis, Brigedier Jeneral Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga merangkap Komander Rejimen 504 Askar Wataniah Pasukan Simpanan Tentera Darat.

Tuanku Raja Perlis mempunyai pengetahuan yang luas dalam ilmu ketenteraan kerana pernah melalui pengalaman peribadi sebagai seorang pegawai tentera ketika menghadapi ancaman komunis, konfrantasi dengan Indonesia dan juga Peristiwa 13 Mei sewaktu berkhidmat di dalam Kor Peninjau DiRaja yang kini dikenali sebagai Kor Armor DiRaja dalam tahun 1960’an.

Turut hadir, Timbalan Komander Rejimen 504 Askar Wataniah, Leftenan Kolonel Mohamad Zaidi Ishak

Sementara itu, Mohd Akib merupakan lulusan Maktab Turus Angkatan Tentera (MTAT), Course 27/98 di HEIGATE, Kuala Lumpur (1998) dan lulusan Joint War College, Ecole de Guerre, France pengambilan ke-25 (2017/2018).

Di peringkat pengajian tinggi, beliau adalah pemegang Diploma Pengajian Strategik dan Pertahanan dari Universiti Malaya.

Di peringkat Antarabangsa, beliau pernah bertugas dalam misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu bersama MALBATT I (19 RAMD Mekanize), MALBATT || (7 RRD Makenize) dan MALBATT III (7 RAMD) dalam misi United Nations Operations in Somalia (UNOSOM II) mulai Jun 1993 sehingga awal tahun 1995. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai United Nations Military Observer (UNMO) dalam misi United Nations Military Operation in Liberia (UNMIL) mulai Jan 2013 sehingga Jan 2014.

Beliau juga adalah Pengarang buku bertajuk ‘Memoir Tentera Darat Malaysia di Somalia’ yang telah diterbitkan oleh Markas Tentera Darat pada Disember 2002.

(Visited 1,325 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button