Politik

Muhyiddin tentang pindaan Akta Pekerjaan ketika dalam PH – Kula

KUALA LUMPUR: M Kula Segaran (PH-Ipoh Barat) mendakwa bekas menteri dalam negeri Muhyiddin Yassin menentang meminda seksyen Akta Pekerjaan berhubung pengambilan pekerja asing semasa beliau dalam kerajaan Pakatan Harapan.

Ketika membahaskan Rang Undang-undang Pindaan Pekerjaan 2021, Kula, bekas menteri sumber manusia, berkata rang undang-undang itu mula digubal ketika PH berada di Putrajaya dan akan dibentangkan pada Mac 2020.

Beliau berkata kementerian dalam negeri membantah meminda Seksyen 60K dari awal kerana ia mahu “kawalan eksklusif” terhadap pengambilan pekerja asing.

Kula berkata terdapat isu mengenai pekerja asing yang memasuki negara ini, dengan kementerian sumber manusia tidak tahu di mana mereka bekerja dan jumlah mereka.

“Pada masa itu, Menteri Dalam Negeri, Pagoh (Muhyiddin) sama sekali tidak bersetuju dengan mengatakan (meminda Seksyen 60K) akan mencampuri urusan KDN.


“Pandangan sempit ini menimbulkan banyak masalah,” katanya.

Kula mendakwa kementerian dalam negeri memberikan “kelulusan khas” untuk beribu-ribu pekerja asing, tanpa pengetahuan kementerian sumber manusia.

“Adakah pekerja ini mendapat perlindungan? Adakah majikan membayar gaji mereka mengikut undang-undang?

“Jadi saya mendesak untuk ini dan mendapat kelulusan Kabinet. Jabatan Peguam Negara kemudiannya meluluskan ini (pindaan).

“Kementerian Dalam Negeri mesti mengeluarkan maklumat mengenai semua perkara berkaitan pekerja kepada kementerian sumber manusia kerana mereka mempunyai kepakaran dalam perkara ini,” kata Ahli Parlimen DAP itu.

 

(Visited 122 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button