Nasional

Radzi menyasarkan sifar isu keciciran murid

Membantu pelajar miskin dan mengembalikan mereka ke sekolah adalah antara perkara penting dalam manifesto Datuk Dr Radzi Jidin ketika beliau berjuang untuk kerusi parlimen Putrajaya.

Menteri Pendidikan yang juga calon Perikatan Nasional itu juga berikrar untuk menyediakan pengangkutan percuma ke sekolah dan bantuan RM500 untuk pelajar yang layak memasuki institusi pengajian tinggi awam dan juga program Back To School.

Ikrar lain untuk pendidikannya termasuk menempatkan pelajar miskin yang berpotensi ke sekolah berasrama penuh dengan bantuan Kerajaan Persekutuan jika beliau dipilih sebagai Ahli Parlimen Putrajaya.

Beliau juga ingin memberikan bantuan bernama #SiswaDigital untuk golongan miskin dengan bantuan kerajaan dan syarikat.

Radzi berkata beliau juga akan mengutamakan persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) dengan memperuntukkan sekurang-kurangnya RM5,000 setahun untuk digunakan untuk pembangunan pelajar.

Beliau juga menyasarkan untuk mencapai kadar keciciran sifar dengan bekerjasama dengan masyarakat, PIBG dan Kerajaan Persekutuan.

Selain itu, beliau ingin mengenal pasti lokasi untuk lebih banyak taska dan tadika di kuarters kerajaan dan menambah bilangan bilik darjah untuk Program Integrasi Pendidikan Khas Keperluan di sekolah arus perdana.

Bagi Putrajaya, beliau mahu membina lebih banyak sekolah termasuk kolej Tingkatan Enam dan sekolah sukan bagi memenuhi keperluan penduduk.

Menteri juga berharap dapat memberikan susu percuma kepada semua kanak-kanak tadika dan membentuk platform yang dinamakan #PlaygroupJaya untuk aktiviti-aktiviti untuk menggalakkan lebih ikatan dalam kalangan kanak-kanak dan penduduk.

 

(Visited 164 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button