Nasional

Putera raja lima negeri zahir titah harapan sempena hari kebangsaan

Buat julung kalinya, pada tahun ini bersempena dengan Sambutan Hari Kebangsaan ke-64, para Putera Raja Pemerintah di lima buah negeri akan menzahirkan titah harapan berkaitan negara Malaysia secara atas talian menerusi program ‘Harapan DiRaja Pewaris Negara Merdeka’.

Lima buah negeri tersebut termasuklah negeri Perlis oleh Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, negeri Selangor oleh Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, negeri Terengganu oleh Yang Di-Pertuan Muda Terengganu Tengku Muhammad Ismail Ibni Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin, negeri Kelantan oleh Tengku Mahkota Kelantan Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Almarhum Sultan Ismail Petra dan Negeri Sembilan oleh Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz.

Demikian menurut hebahan media Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) yang disiarkan pada petang ini.

Program secara atas talian tersebut akan dilangsungkan bermula jam 9 malam pada Selasa, 31 Ogos 2021 sempena dengan Hari Kebangsaan melalui laman Facebook Live Suara Sunnah Channel, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs), Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) serta di saluran YouTube SSTP JPNPERLIS di mana seluruh rakyat Malaysia dijemput untuk beramai-ramai menyaksikan siaran tersebut bagi menyemarakkan lagi sambutan Hari Kebangsaan pada tahun ini.

Kebersamaan Putera-Putera Raja Melayu ini melahirkan pandangan dan harapan menerusi acara ini amat mencerminkan rasa tanggungjawab, keprihatinan, serta rasa cinta terhadap negara dan betapa pentingnya untuk kita sebagai warganegara tanpa mengira kedudukan, pangkat kedudukan, bangsa, budaya termasuk agama untuk sama-sama mengekal dan mempertahankan keamanan serta kemerdekaan negara.

(Visited 506 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button