Politik

PRU-15: Medan pertempuran bebas, mencari kompas moral

SAYA beberapa kali terlibat dengan diskusi dengan kumpulan yang kecewa dengan sistem politik dan ahli politik dewasa ini.

Mereka terdiri daripada pemimpin pertubuhan bukan kerajaan, bekas kakitangan awam dan orang lama dalam politik.

Bila kerajaan Barisan Nasional (BN) tumbang pada pilihan raya tempoh hari negara belum menemui titik keseimbangannya di antara cita-cita orang politik dan kehendak serta harapan rakyat.

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) hanya mampu bertahan 22 bulan dan kini kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan setiap hari bergerak ibarat meniti di titian rapuh.

Ketika berita diberitahu bahawa Tawfik Ismail, mantan Ahli Parlimen Sungai Benut, akan kembali ke politik sebagai seorang calon bebas, pemerhati politik mengaggap peluang beliau tipis kerana arena politik yang dikuasai oleh parti-parti Melayu.

Namun, beberapa aktivis telah menyatakan harapan bahawa Tawfik, putera sulung Allahyarham Tun Dr Ismail Abdul Rahman, timbalan perdana menteri kedua Malaysia, dapat menggoyahkan struktur kekuasaan tradisional.

Dalam wawancara dengan Malay Mail Tawfik memberitahu beliau bersama Gerak Independent yang diselaraskan oleh Yayasan Tindakan Keadilan dan Perpaduan Malaysia (Maju) dan NGO lain yang mendorong calon bebas pada pilihan raya ke-15.

Tawfik baru berusia 35 tahun ketika memenangi kerusi Sungai Benut pada tahun 1986, tetapi kini berusia 69 tahun itu akhirnya bersedia kembali ke politik.

Aktivis berpengalaman Haris Ibrahim, yang kini bersama Gerak Independent, mengatakan Tawfik mewujudkan semangat “the reluctant politician”, istilah yang diberikan kepada ayah Tawfik yang kembali ke politik setelah bersara untuk menyertai usaha untuk menyembuhkan Malaysia setelah rusuhan pada tahun 1969.

Haris bersama Tawfik ketika mengumumkan hasratnya di webinar Maju bulan lalu yang bertajuk: Negaramu yang enggan pertama.

“Kita harus mendapatkan kembali kompas moral negara kita,” kata Tawfik ketika ditanya mengapa dia menyertai inisiatif itu.

Tawfik berkata bahawa PRU15 adalah peluang untuk masa depan politik yang baru, tanpa bayangan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dia mengakui bahawa Dr Mahathir telah membentuk parti baru – Parti Pejuang Tanah Air – setelah dikeluarkan dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia, tetapi mengatakan dia tidak melihat mantan itu kembali.

“Ketika saya mengatakan kompas moral, ini bermaksud di mana kita berada dan ke mana kita akan pergi sebagai sebuah negara untuk menyatukan dan menyatukan rakyat kita.

“Kita telah membuang masa kami selama 60 tahun untuk berusaha mencari jalan, bukan hanya untuk negara tetapi sejauh mana kita mencapai tujuan.

“Sebagai contoh, untuk menjadikan bangsa Melayu lebih baik, saya rasa kita tidak banyak berjaya. Apa yang telah kita lakukan untuk menyatukan negeri Melayu dan negeri Borneo? Tidak banyak kerana kami mengkhianati mereka dalam Perjanjian Malaysia 1963, ” katanya merujuk kepada hubungan yang sudah putus dengan Sabah dan Sarawak.

Tawfik, seorang moderat yang bersuara lantang, juga mengatakan bahawa dia khuatir akan kejadian geopolitik yang mungkin menjadikan Malaysia yang semakin konservatif secara politik tidak menguntungkan.

Katanya, wakil rakyat harus menyokong kepatuhan kepada Perlembagaan Persekutuan, yang menjamin dan menentukan hak negara, pemerintah dan rakyat termasuk kuasa dan kebebasan mereka.

Dia mengatakan ada yang lupa akan perkara ini.

“Sekiranya ada hujah Islam, saya ingin mengetahui apa yang ada dalam Perlembagaan yang tidak Islamik yang dituntut oleh beberapa orang Melayu untuk sebuah negara Islam.

“Bahkan negara-negara Arab menjadi lebih sentris dan sederhana dalam hubungan antarabangsa mereka; mereka menjadi lebih sederhana daripada orang Melayu.

“Apakah kita siap untuk bersikap moderat dalam pendidikan, budaya dan orang-orang kita, atau kita menjadi stagnan?” katanya.

Namun, dia juga mengakui bahawa mencalonkan diri sebagai calon bebas bermaksud sekatan rintangan yang berbeza daripada ahli politik tradisional berdasarkan parti.

“Sebagai seorang bebas, kamu sendiri,” katanya.

Tawfik meninggalkan UMNO setelah krisis parti itu pada tahun 1987, ketika perseteruan antara Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh Hamzah menyebabkan parti itu dibatalkan pendaftarannya.

Tengku Razaleigh kemudian membentuk Semangat 46 yang sudah tidak berfungsi sementara Dr Mahathir mendaftarkan UMNO Baru.

Keduanya berdamai pada tahun 1996.

(Visited 106 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button