Ekonomi

Prasarana akan lapor SPRM kerugian RM456.6 juta

Prasarana Malaysia Berhad akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai penemuan audit dan penyiasatannya mengenai Projek Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL) di Arab Saudi dari 2015 hingga 2018.

Projek ini telah menyebabkan kerugian sebanyak RM456.6 juta bagi syarikat itu pada tahun kewangan 2019 kata Pengerusi Prasarana, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Dalam sidang media maya semalam, Tajuddin berkata, lembaga pengarah (BOD), yang bertemu sebelumnya telah sebulat suara bersetuju agar perkara itu dibawa ke SPRM, dan juga Suruhanjaya Syarikat Malaysia, setelah mereka menemui beberapa masalah rungutan yang terlibat dalam projek itu, termasuk salah urus, kecuaian, kurang pematuhan dan pengurusan, dan penyalahgunaan kuasa.

“Dalam pertemuan BOD yang berlangsung pagi ini, kami puas dengan saranan Jawatankuasa Risiko Audit bahawa ada alasan bagi Prasarana untuk menangani masalah ini dengan pihak berkuasa untuk melakukan penyelidikan yang tepat dan tindakan undang-undang yang akan dimulakan,” kata Tajuddin.

“Kami berharap siasatan lebih lanjut dapat dilakukan oleh pihak berwajib,” tambahnya.

Laluan sepanjang 18.1km dikendalikan oleh Prasarana Integrated Management & Engineering Services (PRIME) untuk mengangkut jemaah haji pada musim haji.

Turut hadir dalam sidang media itu ialah Datuk Dr. Yacob Mustafa, Ketua Jawatankuasa Risiko Audit.

Tajuddin mengatakan keputusan itu dibuat pada akhir audit dalaman 18 bulan oleh Prasarana, serta latihan penyiasatan forensik yang meliputi tinjauan audit oleh PriceWaterhouseCoopers Advisory Services.

Antara lain, siasatan itu mengkaji proses pemberian pra dan pasca-tender MMMSL, pelaksanaan keseluruhan tanggungjawab kontrak Prasarana, dan pelaksanaan isu-isu penyelenggaraan, pembaikan, dan baik pulih yang berkaitan dengan alat ganti dalam projek tersebut.

Siasatan juga menyiasat penglibatan pegawai dan Anggota Lembaga Prasarana, Rapid Rail Sdn Bhd dan PRIME ketika itu, kata Tajuddin.

Pada 16 April 2015, Prasarana, melalui anak syarikatnya PRIME dianugerahkan kontrak tiga tahun untuk mengendalikan dan mengekalkan talian MMSL – yang merangkumi antara stesen Arafat 1 dan stesen Jamarat di utara Mekah. Syarikat itu mengambil alih kontrak dari China Railway Construction Consortium.

Pada tahun 2017, PRIME mengangkut 1.5 juta jemaah haji dalam tujuh hari musim haji untuk tahun itu.

Kontrak untuk operasi kereta api MMMSL bernilai RM911 juta.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button