Belang Bertempat

Keadilan Dalam Belantara, terangi lorong gelap seorang peguam negara

Buku tulisan bekas peguam negara Tan Sri Tommy Thomas yang diterjemahkan bertajuk Keadilan Dalam Belantara (Justice in the Wilderness) walaupun tidak digemari oleh beberapa pihak, tetapi telah menerangi lorong gelap jabatan peguam negara.

Yang mengejutkan adalah bagaimana bekas peguam negara seorang penjawat awam yang mengangkat sumpah kerahsiaan telah mendedahkan segala-galanya untuk tatapan umum.

Sebagai peguam Tommy memang tahu kesan dan risiko yang diambil. Tetapi mungkin beliau telah menghitungnya dengan wajar mengikut pemikiran beliau.

Sudah lama negara ini tidak dikejutkan dengan sebuah buku yang menggegarkan negara selepas buku 50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Menjadi Perdana Menteri.

Buku itu akhirnya menyebabkan seorang timbalan perdana menteri merengkok ke dalam penjara dan tertubuhnya PKR dan sehingga hari ini Anwar belum menjadi perdana menteri. Namun itu semua ketentuan Ilahi.


Belang sendiri tidak sempat lagi mendapat satu senaskhah buku berkenaan, almaklumlah kekangan pergerakan dan kekangan kewangan menyebabkan pertimbangan lain terpaksa didahulukan.

Apa yang Belang tulis adalah berdasarkan reaksi orang ramai khususnya pemimpin politik yang diandaikan tentulah mereka telah membaca buku berkenaan.

Paling mengejutkan adalah penulis telah Membuka Pekung Di Dada di dalam memoir  itu yang menunjukkan bahawa Tommy Thomas telah melobi kedudukan peguam negara dengan bertemu dengan pemimpin tertinggi Pakatan Harapan dan aktivis terkemuka, kata seorang jurucakap MCA.

Menurut coretan dari memoir Thomas My Story: Justice in the Wilderness, Mike Chong mengatakan bahawa Thomas telah bertemu dengan bukan hanya pemimpin tertinggi Pakatan untuk mendapatkan sokongan mereka tetapi juga dengan mendiang mantan Tun Dr Mohamed Salleh Abas dan terkenal aktivis Datuk Ambiga Sreenevasan untuk melobi kedudukan peguam negara sekiranya Pakatan memenangi pilihan raya umum.

Chong mengatakan bahawa dalam memoir itu, Thomas juga mendakwa dia mendapat sokongan daripada veteran DAP Lim Kit Siang dan mendiang Karpal Singh sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 bahawa dia akan dilantik sebagai peguam negara jika Pembangkang memenangi pilihan raya.

Dia mengatakan bahawa penyataan ini dengan sendirinya cukup untuk membuktikan bahawa Thomas bukan “pengulas politik yang adil tetapi yang menyokong Pakatan Harapan”.

Chong juga mempersoalkan mengapa Lim tahu mengenai pelantikan Thomas sebagai peguam negara sebelum pengumuman rasmi ketika dia bahkan bukan anggota Kabinet atau eksekutif di sana kerana buku itu telah mendedahkan bahawa Thomas telah diberi ucapan tahniah oleh Lim sebelum pengumuman itu.

“Apa sebenarnya ‘reformasi undang-undang’ yang dilaungkan oleh DAP?”

Chong juga mempertikaikan kredibiliti individu “tidak politik”, “neutral” atau “tidak berat sebelah” yang ditonjol oleh beberapa organisasi bukan kerajaan (NGO) selama bertahun-tahun.

Mereka didakwa mengaku bahwa mereka memperjuangkan “kebebasan, hak asasi manusia dan kepentingan bersama rakyat serta menyerukan reformasi institusi dan politik”.

Tulisan Thomas jelas menunjukkan bahawa para pemimpin atau aktivis NGO terkenal dan dihormati juga terlibat dalam permainan politik dan budaya “jual beli kuasa” dengan ahli politik dari parti atau gabungan tertentu.

“Mereka sebenarnya penyokong Pakatan yang bersembunyi di sebalik label NGO untuk menghasut sentimen dan mendorong sokongan rakyat terhadap Pakatan.

“Ada banyak contoh yang dapat kita lihat selama ini yang menunjukkan wajah sebenar mereka yang sebenarnya adalah ahli politik yang memihak kepada Pakatan.

“Pengungkapan Thomas, yang bercita-cita menjadi peguam negara sekiranya DAP memenangi pilihan raya umum, telah membuka mata orang dan mengubah persepsi masyarakat terhadap mereka,” kata Chong.

Kredibiliti Bersih 2.0 juga dipersoalkan kerana bekas ketua Bersih Maria Chin Abdullah bertanding atas tiket PKR semasa Pilihan Raya Umum ke-14; dan Wong Tack, yang pernah memimpin kempen Himpunan Hijau untuk menentang Lynas, bertanding di Bentong dengan tiket DAP semasa PRU13 dan PRU14.

Ini juga menimbulkan persoalan apakah pertuduhan yang dihadapi oleh para pemimpin politik yang tidak menyebelahi Pakatan Harapan pada masa ini sebenarnya bermotifkan politik.

Bagaimanapun biarlah mahkamah memutuskannya dan kita berharap keadilan ditegakkan dan institusi kehakiman negara kita tidak terjejas serta terpengaruh dengan apa yang ditulis oleh Thomas yang belum tentu benar atau salahnya.

 

 

(Visited 523 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button