Ekonomipilihan

Potensi eksport RM2.4 bilion dari Kazakhstan, Uzbekistan untung syarikat Malaysia

POTENSI eksport bernilai RM2.4 bilion daripada perniagaan di Kazakhstan dan Uzbekistan menandakan peluang besar yang boleh dimanfaatkan oleh syarikat Malaysia di rantau Asia Tengah itu.
Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz berkata angka yang besar ini mencerminkan kepercayaan yang semakin meningkat dalam kalangan komuniti perniagaan mereka terhadap Malaysia sebagai rakan strategik dalam perdagangan dan pelaburan.

“Kami gembira kerana telah mencapai RM2.4 bilion potensi eksport terkumpul daripada perniagaan di Kazakhstan dan Uzbekistan.

“Angka penting ini mencerminkan kepercayaan komuniti perniagaan masing-masing yang semakin meningkat di Malaysia sebagai rakan kongsi strategik dalam perdagangan dan pelaburan.

“MITI akan memastikan bahawa komitmen eksport tersebut direalisasikan secepat mungkin untuk menyokong pertumbuhan KDNK Malaysia.

“Terdapat banyak peluang untuk syarikat Malaysia di rantau Asia Tengah. Melalui kehadiran MATRADE di Almaty dan Tashkent, kami akan mengembangkan peluang perniagaan untuk syarikat Malaysia, dan MITI akan memastikan ini akan diterjemahkan kepada peluang komersial untuk PKS Malaysia, dan pekerjaan untuk rakyat Malaysia.

“Malaysia dan Uzbekistan juga bersetuju untuk mengaktifkan semula Mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan Bersama (JTC). JTC berfungsi sebagai platform untuk menangani isu-isu kepentingan; membincangkan bidang kerjasama yang sedia ada dan yang mungkin baharu; mengukuhkan kerjasama sektor swasta dan seterusnya menggalakkan perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara,” katanya dalam hantaran di platform X. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button