Nasional

Polis siasat MB Selangor

Polis sedang menyiasat dakwaan di media sosial bahawa Menteri Besar Selangor Datuk Amirudin Shari telah melanggar perintah kuarantin mandatori yang dikenakan kepada mereka yang telah kembali dari Sabah.

Ketua CID Selangor, Datuk Fadzil Ahmat memberitahu FMT bahawa siasatan akan dilakukan oleh Unit Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Semasa mengesahkan perkara itu, timbalan pengarah CID Persekutuan Datuk Mior Faridalathrash Wahid mengatakan siasatan itu dimulakan pada 5 Oktober.

Difahamkan, Amirudin sedang disiasat di bawah Seksyen 15 dan 22 (B) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 342 kerana melanggar arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

Amirudin pada 4 Oktober, melalui Twitter, mengakui bahawa dia telah melanggar kuarantin untuk melihat pencemaran Sungai Semenyih yang menyebabkan pemotongan air yang mempengaruhi sekitar 300,000 pengguna.

Dia juga meminta maaf atas tindakannya.

Amirudin adalah penjawat awam berpangkat tinggi terbaru yang disiasat kerana melanggar perintah karantina wajib setelah Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr. Khairuddin Aman Razali.

(Visited 359 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button