Nasional

PM buat lawatan ke Kemboja

PHNOM PENH: Lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke Kemboja amat ditunggu-tunggu oleh komuniti perniagaan Malaysia di sini kerana ia akan meningkatkan lagi hubungan dua hala antara kedua-dua negara, terutama dalam perdagangan dan pelaburan dalam ekonomi muda dan berkembang pesat.

“Ini adalah lawatan yang ditunggu-tunggu oleh Perdana Menteri. Ia adalah masa yang sesuai untuk Perdana Menteri datang memandangkan Kemboja baru-baru ini, dengan bantuan beberapa negara, termasuk Malaysia, memperkenalkan undang-undang baharu mengenai pelaburan,” kata Duta Besar Malaysia. ke Kemboja Eldeen Husaini Mohd Hashim.

Undang-undang baharu itu memberi tumpuan kepada memudahkan pelaburan langsung asing (FDI), terutamanya dalam mengurangkan kerenah birokrasi, yang merupakan peluang yang perlu dimanfaatkan oleh perniagaan Malaysia, katanya kepada media Malaysia di sini.

Ia juga menyediakan kemudahan, melalui pengecualian cukai, insentif dan pakej perlindungan pelaburan.

Malaysia adalah pelabur ketiga terbesar di Kemboja dengan FDI bernilai AS$3.53 bilion (AS$1 = RM4.18) antara 1994-2020, tepat di belakang China dan Korea Selatan. Pelaburan Malaysia terutamanya dalam sektor perbankan, telekomunikasi, penjanaan kuasa dan hiburan.

“Justeru, lawatan rasmi Perdana Menteri boleh dianggap sebagai petanda yang baik bahawa Malaysia bersedia untuk melabur lebih banyak di Kemboja dan itu dialu-alukan oleh kerajaan Kemboja,” tambahnya.

Lawatan sulung oleh Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri Malaysia adalah atas jemputan rakan sejawatannya, Perdana Menteri Kemboja Samdech Techo Hun Sen.

Perdana Menteri Malaysia dijangka tiba di Phnom Penh hari ini di Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh Kemboja. Perdana Menteri akan disambut oleh Menteri Kanan Jabatan Perdana Menteri Datuk Othman Hassan, mewakili kerajaan Kemboja.

 

(Visited 173 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button