Nasional

PM bertemu Naib Presiden Indonesia Ma’ruf Amin untuk membincangkan pelaburan, perdagangan dan tenaga kerja

PERDANA Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bertemu Naib Presiden Indonesia Profesor Dr K. H. Ma’ruf Amin untuk membincangkan perkara kepentingan bersama berkaitan pelaburan, perdagangan dan tenaga kerja Indonesia.

Anwar dalam catatan Facebook berkata beliau telah bertemu dengan Ma’ruf berikutan ketibaannya di Kuching petang tadi.

“Sebaik mendarat di Kuching, Sarawak, saya terus menerima kunjungan tetamu khas, Profesor Dr K. H. Ma’ruf Amin.

“Pertemuan ini adalah peluang untuk kita mengukuhkan keazaman dan muafakat antara dua negara yang serupa dan membincangkan pelbagai perkara kepentingan bersama antara pelaburan, perdagangan dan tenaga kerja Indonesia.”

Anwar juga berkata mereka sehaluan dalam isu itu dan komited memastikan isu membabitkan kedua-dua negara dapat diselesaikan secepat mungkin.

Beliau berkata pertemuan itu turut menyentuh isu Palestin, dengan Ma’ruf memaklumkannya mengenai Hospital Indonesia di Gaza, yang terpaksa dipindahkan selepas dihujani rejim Zionis Israel.

“Saya juga memaklumkan kepadanya bahawa saya telah memberikan kenyataan tegas berhubung isu Palestin dengan Presiden Jokowi di hadapan Presiden AS Joe Biden semasa menghadiri persidangan APEC 2023 di San Francisco.”

Anwar juga menambah, dalam pertemuan itu, Ma’ruf memuji kerajaan Madani yang kini semakin kukuh dan stabil sambil berharap Malaysia dan Indonesia dapat bergerak bersama ke masa hadapan. -SM

Baca : Ucapan Naib Canselor UPSI sempena konvokesyen tular 366k di media sosial

(Visited 50 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button