Nasional

PKPB: Soal kesihatan tiada kompromi –  Dr. Noor Hisham

9 Jun masih terlalu awal untuk tamatkan PKPB

RAMAI dalam kalangan kita rakyat Malaysia yang tidak sabar-sabar menanti sama ada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang diunjurkan tamat pada 9 Jun ini, benar-benar tamat ataupun dilanjutkan tempohnya untuk dua minggu lagi.

Oleh itu, masih terlalu awal bagi Kementerian Kesihatan (KKM) membuat keputusan sama ada untuk menamatkan PKPB selepas 9 Jun, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah.

BERNAMA melaporkan, Dr. Noor Hisham berkata, adalah penting untuk KKM memantau situasi COVID-19 berikutan sejak dua minggu lepas jumlah rakyat Malaysia yang dijangkiti COVID-19 tidak banyak.

“Dari 4 Mei sehingga sekarang hanya terdapat kira-kira  222 rakyat Malaysia yang dijangkiti daripada 1,800 kes (COVID-19) dalam negara,” katanya dalam taklimat harian mengenai perkembangan COVID-19 di KKM.

Dr. Noor Hisham berkata demikian ketika ditanya adakah Malaysia sudah bersedia untuk menamatkan PKPB selepas 9 Jun.

Beliau berkata, jangkitan COVID-19 kini kebanyakannya membabitkan pekerja asing.

“Melihat kepada perkembangan dua hari lepas iaitu walaupun kes meningkat kepada 172 dan 187 kes tetapi  jumlah yang melibatkan rakyat Malaysia adalah rendah iaitu pada dua angka.

“Mungkin rakyat Malaysia mengamalkan semua SOP (prosedur operasi standard) tetapi persoalannya adakah pekerja asing mengamalkan SOP?

“Jadi, kami perlu mendidik pekerja asing mengenai SOP kerana soal kesihatan melibatkan warganegara dan bukan warganegara,” tegas Dr. Noor Hisham.

Beliau berkata, sekiranya rakyat Malaysia mematuhi SOP, tidak akan berlaku peningkatan kes pasca-Hari Raya.

“Jadi kita hanya akan tahu pada minggu depan atau minggu berikutnya,” katanya.

Ditanya mengenai saringan dilakukan majikan (terhadap pekerja asing),  Dr. Noor Hisham berkata, KKM sedang memantau perkara itu.

“KKM jangka indeks tinggi akan berlaku membabitkan pekerja asing. Dari 4 Mei hingga 29 Mei, KKM mendapati hampir 78 peratus kes positif COVID-19 di Malaysia membabitkan pekerja asing,” katanya.

Dr. Noor Hisham menambah, KKM juga akan berusaha menyelesaikan isu penginapan pekerja asing.

“Saya fikir kami perlu menangani masalah itu, bukan sahaja (untuk) COVID-19 tetapi (untuk) tuberkulosis dan penyakit berjangkit yang lain juga.

“Jadi ini sesuatu yang kami perlu tangani secara serius dan bekerjasama dengan agensi dan kementerian berkaitan secara menyeluruh,” katanya. – SM

(Visited 109 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button