Analisis

PH perlu berbaik dengan Muda

PAKATAN Harapan (PH) perlu memperbaiki hubungannya yang renggang dengan Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) menjelang pilihan raya di enam negeri, dua penganalisis politik memberitahu Malay Mail.

Meninggalkan parti berteraskan belia yang secara terbuka menunjukkan sokongannya selama ini, walaupun bukan parti komponen rasmi, boleh mengakibatkan ketidakstabilan PH yang memerintah, kata saintis politik Syaza Shukri.

Pensyarah sains politik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu berkata PH kekurangan rakan yang berkongsi ideologi yang sama walaupun selepas bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) dan dua lagi pakatan pemerintah untuk membentuk “kerajaan perpaduan” persekutuan.

“Saya tidak fikir adalah bijak untuk Pakatan memutuskan hubungan dengan Muda atau mana-mana parti pada ketika ini. Walaupun Muda tidak benar-benar menjadi gerakan massa, adalah lebih baik untuk membawa seberapa banyak parti yang berkongsi ideologi mereka. Walaupun saya tahu itu sukar kerana akan berlaku pertindihan,” katanya.

Syaza berkata bahawa akar umbi PH akan memahami bahawa menerima apa yang ditawarkan Muda kepada gabungan yang kini dibawa oleh PKR dan DAP tidak akan dianggap sebagai permainan kuasa “lemah” oleh gabungan pimpinan Anwar.

“Cuma saya rasa akar umbi tidak berpuas hati dengan cara Muda menangani kekecewaan mereka; di situlah saya rasa naratif PH adalah lemah jika mereka menerima datangnya Muda.

“Tetapi apakah pilihan lain? Meninggalkan Muda untuk terus memperlekehkan PH adalah lebih teruk kerana mereka membuat banyak bising,” tambahnya.

Hubungan mesra antara pemimpin Muda dan PH, terutamanya dari PKR, nampaknya terjejas baru-baru ini di tengah-tengah rundingan kerusi bagi enam pilihan raya negeri.

Ketua Penerangan Muda Luqman Long menafikan penglibatan dan menuduh PH mengelirukan pengundi di Selangor, selepas ketua PKR negeri Datuk Seri Amirudin Shari, yang juga menteri besar, menegaskan bahawa perbincangan kerusi masih diteruskan dengan parti muda itu.

Muda juga bimbang menunggu lama untuk menyertai PH beberapa bulan selepas memohon apabila ketua komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata gabungan itu mengutamakan BN dalam rancangan untuk enam pilihan raya negeri akan datang.

Mengulas perkara itu, penganalisis sosiopolitik Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya Awang Azman Awang Pawi berkata penglibatan Muda dalam pilihan raya negeri akan datang bergantung kepada perbincangan terakhir pembahagian kerusi antara PH dan BN.

Katanya, ini kerana pilihan raya negeri merupakan pentas utama pakatan PH-BN untuk menentang gabungan Perikatan Nasional (PN) selepas PRU15 November lalu.

Beliau berkata Muda mungkin berundur dan menyokong “kerajaan perpaduan” dengan cara lain selain meletakkan calonnya.

“Muda perlu diberi peluang untuk menyokong PH dan BN, mengumpul kekuatan mereka, menunjukkan kesetiaan dan kesanggupan mereka untuk bekerja keras membantu PH dan BN pada pilihan raya negeri akan datang,” kata Awang Azman.

Tetapi Mazlan Ali, seorang penganalisis politik dari Pusat Razak Fakulti Perdana Universiti Teknologi Malaysia, menawarkan pandangan yang berbeza.

Beliau berkata Muda tidak menambah apa-apa yang signifikan kepada “kerajaan perpaduan” kerana PH dan BN kedua-duanya mempunyai sayap pemuda mereka sendiri.

Beliau menambah PH telah memberi peluang kepada Muda untuk membuktikan keupayaannya untuk menarik undi belia pada pilihan raya umum November, tetapi PH nampaknya gagal berbuat demikian.

“Mengenai Muda, parti ini sangat lemah dan tidak memberi kesan pada pilihan raya umum ke-15 lalu walaupun diberi peluang oleh PH bertanding di beberapa kerusi.

“Muda nampaknya tidak mampu menarik pengundi muda, justeru Muda kini tidak lagi penting kepada PH,” kata Mazlan.

Beliau malah mencadangkan PH memutuskan hubungannya dengan Muda, berkata pertukaran berduri baru-baru ini menunjukkan kedua-duanya tidak lagi bergerak ke arah matlamat yang sama.

(Visited 130 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button