Nasional

Pertikaian wilayah maritim Malaysia-Indonesia diselesaikan pada 2018, kata Kementerian Luar

PENYELESAIAN pertikaian wilayah maritim di Laut Sulawesi dan bahagian paling selatan Selat Melaka, yang mengakibatkan pemeteraian instrumen dua hala antara Malaysia dan Indonesia awal bulan ini, telah diselesaikan tiga tahun lalu.

Kementerian Luar berkata pertikaian wilayah maritim Malaysia-Indonesia yang berlarutan telah dimuktamadkan semasa Mesyuarat Teknikal Penentuan Sempadan Maritim ke-34 antara Malaysia dan Indonesia yang berlangsung dari 17 Nov hingga 18 Nov 2018.

Dalam satu kenyataan hari ini, kementerian menegaskan bahawa kerajaan tidak pernah mengambil mudah perkara berkaitan kedaulatan negara, termasuk persempadanan semula sempadan maritim negara.

“Garisan sempadan maritim serantau yang menghubungkan titik 8, 8A, 8B dan 8C dalam perjanjian Selat Melaka dengan titik M, B1, B, C dan P dalam perjanjian Laut Sulawesi telah dimuktamadkan semasa mesyuarat ke-34 (Teknikal) Malaysia dan Indonesia. Pasukan Perundingan Sempadan Maritim yang berlangsung pada 17 dan 18 Nov 2018.

“Dalam lawatan rasmi Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) ke Jakarta pada 8 dan 9 Jan tahun ini, telah dipersetujui bahawa perjanjian itu akan dimuktamadkan berdasarkan persetujuan yang dicapai semasa Mesyuarat Teknikal ke-34.

“Perkara yang sama dibincangkan sekali lagi antara perdana menteri dan presiden Indonesia Joko Widodo semasa Sidang Kemuncak Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara ke-42 di Labuan Bajo pada 9 Mei,” kata kenyataan itu.

Susulan perjanjian itu, kementerian pada 27 Mei mengedarkan Memorandum Kabinet kepada semua agensi yang terlibat dalam rundingan sempadan maritim Malaysia-Indonesia.

“Semua agensi berkaitan, pada dasarnya, bersetuju dengan saranan supaya perjanjian Selat Melaka dan Laut Sulawesi ditandatangani sebagai penyelesaian separa kepada isu persempadanan maritim antara Malaysia dan Indonesia.

“Memorandum Kabinet ini telah dibentangkan semasa mesyuarat Kabinet, yang diakhiri dengan semua anggota Kabinet meluluskan syor yang dibuat.

“Berdasarkan keputusan yang dibuat oleh Kabinet, perjanjian itu ditandatangani ketika presiden Indonesia melawat negara itu awal bulan ini,” kata kenyataan itu.

Kementerian itu, dalam kenyataan sama, turut menangani isu-isu berkaitan dakwaan kewujudan dokumen lima muka surat bertajuk “Nota Memorandum Daripada Menteri Luar Negeri Penyelesaian Isu Sempadan Maritim Malaysia-Republik Indonesia”.

“Kementerian ingin menjelaskan bahawa dokumen sedemikian tidak disediakan oleh kementerian mahupun mereka yang terlibat dalam pasukan rundingan mengenai Persempadanan Sempadan Maritim Malaysia dan Indonesia,” kata kenyataan itu.

Baru-baru ini dilaporkan Anwar memberitahu Dewan Rakyat bahawa kedaulatan negara akan terus terpelihara berikutan pemeteraian instrumen dengan rakan sejawatannya dari Indonesia berkaitan sempadan maritim baru-baru ini.

Beliau memberi jaminan bahawa persoalan “terkompromi” daripada perjanjian itu tidak timbul kerana ia hanya melibatkan perkara yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak dan pihak yang dipertikaikan, seperti Pulau Sebatik di Sabah. -SM

Baca juga : NCIA, Yayasan PERTRONAS dan UPSI Rai Pelajar Cemerlang SPM 2022

(Visited 115 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button