Rencana

Perlukah Malaysia laksana lockdown?

KETIKA virus korona melanda negara ini 10 bulan lalu ramai yang menjangkakan kerajaan akan mengumumkan perintah berkurung atau lockdown.

Namun kerajaan Malaysia tampil dengan idea dengan lebih sesuai dengan hanya melaksanakan perintah kawalan pergerakan atau PKP.

Selepas itu diadakan perintah kawalan pergerakan pemulihan atau PKPP dan bagi sesetengah kawasan diisytiharkan sebagai perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) dan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD).

Langkah diambil bukan sahaja dapat menurunkan penularan wabak korona yang dikenali sebagai Covid-19 itu, bahkan memastikan ekonomi negara terus bergerak.

Bagaimanapun dek kerana pilihan raya negeri di Sabah menyebabkan meletusnya gelombang ketiga jangkitan dan hari ini jumlah jangkitan baharu mencecah hampir seribu sehari. Situasi di Sabah paling buruk.

Melihat situasi yang masih tidak berubah, apakah mungkin negara terpaksa melaksanakan lockdown selama sebulan sebagaimana yang telah dilakukan oleh Britain dan beberapa negara di Eropah.

Itali contohnya ketika virus korona pertama kali melanda, membanjiri hospital di negara itu dan mendorong penutupan pertama di Barat, orang Itali memberi inspirasi kepada dunia dengan ketahanan dan tanggungjawab sivik mereka, tinggal di rumah dan bernyanyi di balkoni mereka.

Ganjaran mereka selama berbulan-bulan kuarantin adalah keluk menjadi rata dan ramai menjadikan Itali sebagai model.

Itali sekarang jauh dari hari-hari balkoni dan musim panasnya penuh kebebasan. Sebaliknya, gelombang kedua virus melanda Eropah dan mencetuskan penutupan negara baru, Itali telah menjadi simbol keputusasaan, keletihan dan ketakutan yang merebak ke seluruh benua.

Perancis telah menerapkan lockdown nasional baru untuk membendung kes yang meroket. Jerman telah menetapkan sekatan yang lebih lembut, tetapi masih teruk, di seluruh negara. Britain mengumumkan sekatan baru yang meluas pada hari Sabtu yang secara efektif mewujudkan penutupan nasional. Di seluruh Eropah, pemerintah berusaha untuk memberikan bantuan, memastikan sekolah tetap dibuka dan menyelamatkan ekonomi mereka.

Itali yang tampak gagah ketika awal penularan kini dicengkam rasa kecewa dan lemah.

Rakyat negara kita diharap tidak berputus-asa dan terus mematuhi prosedur pencegahan penularan dengan sering memakai pelitup muka, kerap mencuci tangan dan menjaga jarak fizikal.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button