Politik

Perak pula bergolak, Bersatu pancing ADUN UMNO

PEMIMPIN UMNO Perak semakin jelak dengan sikap Bersatu yang cuba memancing Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari partinya supaya melompat parti.

Cerita sama berlaku di Sabah membawa kepada pembubaran DUN dan kini berlaku di Perak.

Nampaknya pemimpin Bersatu tidak pernah insaf dan belajar dalam situasi gawat negara berdepan dengan pandemik Covid-19 mereka terus bermain politik kotor.

Difahamkan UMNO Perak telah memberi amaran jika Bersatu meneruskan tindakan itu sokongan kepada Bersatu akan ditarik balik dan kerajaan negeri akan terbubar.

Amaran itu telah disampaikan kepada Timbalan Presiden Bersatu yang juga Menteri Besar Perak, Datuk Seri Faizal Azumu.

“Kami menyedari bahawa banyak tindakan dibuat kepada beberapa ADUN yang bukan ketua bahagian untuk mereka menyeberang dan menjadi bos di bahagian mereka,” katanya.

“Kami telah menjelaskan melalui utusan bahawa sekiranya ada orang UMNO menyeberang ke seberang atau diterima oleh Bersatu, kita semua akan menarik sokongan kita terhadap Perikatan Nasional di Perak dengan segera,” katanya.

Ketua UMNO Perak, Datuk Saarani Mohammad menyuruh Faizal berhenti bermain politik dan fokus pada kesejahteraan rakyat.

Dia menuduh Faizal melemahkan UMNO dengan tindakan yang menurutnya bertentangan dengan semangat persahabatan dan kerjasama yang dipersetujui ketika Bersatu, UMNO dan Pas membentuk kerajaan.

Dia menyebut pelantikan Faizal sebagai Adun Pengkalan Hulu, Aznel Ibrahim UMNO, sebagai setiausaha politiknya tanpa restu UMNO Perak.

Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz, seorang veteran UMNO, mengatakan minggu lalu bahawa terdapat rasa tidak senang dalam kalangan pemimpin Perak parti itu, terutama mengenai pelantikan ketua kampung. – SM

(Visited 323 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button