Luar Negara

Penjara 10 tahun, denda SR10 juta agih makanan mudaratkan jemaah haji

RIYADH — Kerajaan Arab Saudi mengeluarkan amaran keras terhadap pengedaran bahan makanan yang disifatkan memudaratkan kesihatan dalam kalangan jemaah haji.

Menjual atau mengedar barangan makanan tercemar kepada jemaah haji adalah dilarang sama sekali, katanya, sambil menambah sesiapa yang mendapati amalan salah itu akan dikenakan hukuman.
Pelanggaran peraturan keselamatan makanan dianggap sebagai jenayah besar dan pelakunya akan ditangkap, kata Pendakwa Raya.
Jika didapati bersalah, pelanggar peraturan keselamatan makanan akan berdepan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda sehingga SR10 juta.
Lesen pihak berkenaan akan dibatalkan dan mereka akan dihalang daripada mengamalkan sebarang kerja dan aktiviti berkaitan makanan.
Selain itu, mereka yang didapati bersalah oleh mahkamah akan dimalukan dengan menghebahkan nama mereka di media massa dengan perbelanjaan sendiri.
Pendakwaan Awam menyatakan bahawa ia menjalankan siasatan terhadap dakwaan peraturan keselamatan makanan, menurut Artikel 36 undang-undang makanan.
(Visited 366 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button