Ekonomi

Peniaga naikkan harga ayam melebihi harga siling

HARGA siling kerajaan untuk ayam standard yang ditetapkan pada RM8.90 sekilogram nampaknya telah terkubur, dengan ramai peniaga memilih untuk menjual barangan itu melebihi had harga yang ditetapkan.

Tuduhan manipulasi harga, serta kekurangan bekalan, telah memburukkan lagi keadaan dan menyebabkan pengguna, terutama mereka yang menyambut Ramadan, terpaksa menanggung beban kenaikan harga.

Di pasar basah di Lucky Garden, Bangsar, sekurang-kurangnya tiga pengusaha gerai ayam menjual ayam pada harga RM11 sekilogram.

Ini adalah penurunan daripada RM9.10 sekilogram di bawah Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia dari 1 hingga 4 Feb.

Di pasar Taman Tun Dr Ismail, semua pengusaha gerai ayam telah menetapkan harga RM9.50 sekilogram.

Seorang pengusaha gerai, berkata bukan salahnya dia menjual ayam melebihi harga siling.

“Jangan salahkan saya. Bagaimana kita hendak untung apabila pembekal menjualnya kepada kita pada harga RM8.70 sekilogram? Bagaimana saya boleh menjualnya pada harga RM8.90 sekilogram kepada pengguna?

Baca artikel ini > Banteras barang kawalan dan bersubsidi, cabaran besar KPDNHEP

“Tiada cara lain selain menambahnya sedikit. Jika tidak, saya tidak akan memperoleh apa-apa. Apa yang saya dapat pada penghujung hari adalah keletihan menjalankan gerai saya.

“Sebaliknya salahkan pihak berkuasa. Mereka sepatutnya mengawal harga dengan pembekal terlebih dahulu.

“Sekiranya harga dari sumber boleh dikurangkan, maka kita boleh menurunkannya selaras dengan ketetapan kerajaan,” katanya.

Suri rumah Siti Asmah Md Shapi,37, berkata faktor kenaikan harga itu membebankan dirinya terutama pada bulan Ramadan dan melahirkan kebimbangan ia akan terus meningkat apabila Hari Raya Aidilfitri semakin hampir.

Pihak berkuasa, katanya, mesti bertindak pantas untuk menangani masalah itu dengan mengumumkan Skim Kawalan Harga Maksimum Musim Perayaan supaya pengguna boleh membeli bahan makanan mentah pada harga berpatutan.

Ini juga penting untuk mengelakkan peniaga daripada mengaut keuntungan semasa perayaan, katanya.

“Saya telah membeli ayam standard keseluruhan pada harga RM9.80 sekilogram di sebuah pasar raya di Taman Ehsan di Kepong. Saya perhatikan kenaikan harga beberapa hari lalu, jadi jelas mereka melanggar peraturan.

“Harganya juga sama di pasar raya lain. Tiada tempat lain untuk saya pergi membeli-belah kerana harganya lebih kurang sama. Jadi apa lagi pilihan yang saya ada?

“Pengguna terperangkap di tengah-tengah,” kata ibu kepada tiga anak dari Bandar Sri Damansara itu.

Baca artikel ini > MyCC tubuh pasukan khas siasat isu industri ayam dan telur

Pelanggan Soon Lai Oi berkata harga ayam semakin meningkat sejak beberapa bulan lalu daripada RM6.99 sekilogram sehingga RM9.90 sekilogram baru-baru ini.

Lelaki berusia 68 tahun dari Damansara Utama itu berkata dia lebih suka membeli di pasar raya berbanding pasar basah hari ini untuk menjimatkan beberapa ringgit.

“Pasar raya akan mematuhi arahan kerajaan kerana takut dikenakan penalti dan harganya konsisten dan dalam julat tetap, kadangkala agak rendah.

“Kebanyakan pengusaha gerai pasar basah tidak meletakkan harga mereka seperti yang dikehendaki pihak berkuasa dan ini membuka ruang untuk mengaut keuntungan. Pihak berkuasa harus memerhatikan mereka yang berniaga di pasar basah dan memastikan mereka mematuhi peraturan.

“Orang ramai juga mesti menjadi pengguna yang bijak dengan meninjau harga dan mengelakkan mereka yang mengenakan bayaran tidak munasabah.” – SM

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button