Nasional

Pemimpin Al Qaeda Zawahiri terbunuh dalam serangan dron CIA di Afghanistan

Amerika Syarikat membunuh pemimpin al-Qaeda Ayman al-Zawahiri dalam serangan di Afghanistan pada hujung minggu, kata Presiden Joe Biden pada Isnin, tamparan terbesar kepada kumpulan militan itu sejak pengasasnya Osama bin Laden terbunuh pada 2011.

Zawahiri, seorang pakar bedah Mesir yang membantu menyelaraskan serangan 11 September 2001, dan membunuh hampir 3,000 orang.

Pegawai AS, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata Zawahiri meninggal dunia selepas serangan dron AS di ibu negara Afghanistan, Kabul pada 6:18 pagi (0148 GMT) pada Ahad.

“Sekarang keadilan telah diberikan, dan pemimpin pengganas ini tidak ada lagi,” kata Biden, yang sedang pulih daripada COVID-19, dalam ucapan dari Rumah Putih. “Tidak kira berapa lama masa yang diambil, tidak kira di mana anda bersembunyi, jika anda menjadi ancaman kepada rakyat kami, Amerika Syarikat akan mencari anda dan membawa anda keluar.”

Perisikan AS menentukan dengan “keyakinan tinggi” melalui pelbagai aliran risikan bahawa lelaki yang terbunuh itu adalah Zawahiri, kata seorang pegawai kanan pentadbiran kepada pemberita. Dia dibunuh di balkoni “rumah selamat” di Kabul yang dia kongsi dengan ahli keluarganya yang lain. Tiada kemalangan jiwa lain berlaku.

Biden berkata Zawahiri telah menjadi dalang memainkan peranan penting dalam serangan ke atas USS Cole dan kedutaan AS di Kenya dan Tanzania.

“Zawahiri terus menimbulkan ancaman aktif kepada orang A.S., kepentingan dan keselamatan negara,” kata pegawai itu dalam panggilan persidangan. “Kematiannya memberi tamparan hebat kepada al Qaeda dan akan merendahkan keupayaan kumpulan itu untuk beroperasi.”

Terdapat khabar angin tentang kematian Zawahiri beberapa kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan dia telah lama dilaporkan dalam keadaan tidak sihat.

Kematiannya menimbulkan persoalan sama ada Zawahiri menerima perlindungan daripada Taliban berikutan pengambilalihan Kabul pada Ogos 2021. Pegawai itu berkata pegawai kanan Taliban menyedari kehadirannya di bandar itu dan berkata Amerika Syarikat mengharapkan Taliban mematuhi perjanjian untuk tidak membenarkan pejuang al Qaeda bertapak semula di negara ini.

Serangan dron itu adalah serangan pertama AS yang diketahui di dalam Afghanistan sejak tentera dan diplomat AS meninggalkan negara itu pada Ogos 2021. Tindakan itu mungkin meningkatkan kredibiliti jaminan Washington bahawa Amerika Syarikat masih boleh menangani ancaman dari Afghanistan tanpa kehadiran tentera di negara itu.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid mengesahkan bahawa mogok telah berlaku dan mengutuk sekeras-kerasnya, menyebutnya sebagai pelanggaran “prinsip antarabangsa.”

Zawahiri menggantikan bin Laden sebagai pemimpin al Qaeda selepas bertahun-tahun sebagai penganjur dan ahli strategi utamanya, tetapi kekurangan karisma dan persaingan daripada militan saingan Negara Islam menyebabkan keupayaannya untuk mencetuskan serangan hebat ke atas Barat.

Penggubal undang-undang Republikan dan Demokrat memuji operasi itu.

“Dunia lebih selamat tanpa dia berada di dalamnya dan mogok ini menunjukkan komitmen berterusan kami untuk memburu semua pengganas yang bertanggungjawab terhadap 9/11 dan mereka yang terus menimbulkan ancaman kepada kepentingan AS,” kata Senator AS dari Republikan Marco Rubio.

Sehingga pengumuman A.S., Zawahiri telah dikhabarkan dengan pelbagai cara berada di kawasan puak Pakistan atau di dalam Afghanistan.

Sebuah video yang dikeluarkan pada bulan April di mana dia memuji seorang wanita India Muslim kerana mengingkari larangan memakai tudung kepala Islam menepis khabar angin bahawa dia telah meninggal dunia.

Pegawai kanan A.S. berkata mencari Zawahiri adalah hasil kerja menentang keganasan yang berterusan. Amerika Syarikat mengenal pasti tahun ini bahawa isteri Zawahiri, anak perempuan dan anak-anaknya telah berpindah ke rumah selamat di Kabul, kemudian mengenal pasti bahawa Zawahiri juga berada di sana, kata pegawai itu.

“Sebaik Zawahiri tiba di lokasi, kami tidak menyedari dia pernah meninggalkan rumah selamat,” kata pegawai itu. Dia dikenal pasti beberapa kali di balkoni, di mana dia akhirnya dipukul, kata pegawai itu.

Dalam beberapa minggu terakhir, Biden memanggil pegawai untuk meneliti perisikan itu. Dia dikemas kini sepanjang Mei dan Jun dan diberi taklimat pada 1 Julai mengenai cadangan operasi oleh pemimpin perisikan. Pada 25 Julai dia menerima laporan terkini dan membenarkan mogok itu sebaik sahaja peluang tersedia, kata pegawai pentadbiran itu.

Satu letupan kuat bergema di seluruh Kabul pada awal pagi Ahad.

“Sebuah rumah terkena roket di Sherpoor. Tiada kemalangan jiwa kerana rumah itu kosong,” kata jurucakap kementerian dalam negeri Abdul Nafi Takor sebelum ini.

Satu sumber Taliban, yang tidak mahu namanya disiarkan, berkata terdapat laporan mengenai sekurang-kurangnya satu dron terbang di atas Kabul pagi itu.

Bersama anggota kanan al-Qaeda yang lain, Zawahiri dipercayai telah merancang serangan 12 Oktober 2000 ke atas kapal tentera laut USS Cole di Yaman yang membunuh 17 kelasi A.S. dan mencederakan lebih 30 yang lain, kata laman web Rewards for Justice.

Dia didakwa di Amerika Syarikat atas peranannya dalam pengeboman 7 Ogos 1998 ke atas kedutaan AS di Kenya dan Tanzania yang membunuh 224 orang dan mencederakan lebih 5,000 yang lain.

Kedua-dua bin Laden dan Zawahiri terlepas daripada ditangkap apabila tentera yang diketuai A.S. menggulingkan kerajaan Taliban Afghanistan pada akhir 2001 berikutan serangan 11 Sept ke atas Amerika Syarikat.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button