Politik

Pemimpin, ahli UMNO dipecat boleh gunakan platform PN

KALANGAN pemimpin UMNO dan akar umbi parti itu di Johor yang tidak sehaluan dengan Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dipelawa menggunakan platform Perikatan Nasional (PN) untuk meneruskan perjuangan membela kepentingan Islam serta masa depan Melayu Bumiputera.

Mereka yang telah dipecat atau digantung keahlian kerana menentang parti bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) juga tidak perlu menunggu dan bertindak sehingga Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan, sebaliknya boleh menyambung idealisme perjuangan menerusi platform PN yang kini menjadi payung Bangsa Melayu.

Pendirian dan semangat perjuangan tulen ramai pemimpin UMNO di Johor bahkan di seluruh negara yang selama ini lantang menegur kepincangan kepemimpinan Ahmad Zahid termasuk menyertai kerajaan campuran bersama PH, tidak sewajarnya terpadam serta berkubur begitu sahaja selepas mereka dikhianati, dipecat atau digantung keahlian masing-masing.

Terkini, ahli UMNO diarah mengundi calon DAP dalam PRN di enam negeri, tidak lama lagi dan ini sekali gus membuktikan Presiden UMNO itu sekali lagi telah melanggar sumpah dan prinsip perjuangan mahupun mengkhianti mandat ahli serta penyokong parti tersebut.

Justeru, pemimpin dan ahli akar umbi UMNO keseluruhannya perlu menghentikan tindak-tanduk Ahmad Zahid yang banyak memalitkan warna hitam dalam sejarah kepemimpinan serta menggadai maruah perjuangan politik Melayu era moden.

“Mereka perlu merasa bersalah jika membiarkan situasi buruk ini berterusan di Johor bahkan menimpa negara dan seluruh bangsa. Oleh itu, jangan berlengah lagi meninggalkan UMNO dan sekarang masa terbaik untuk mereka menggunakan platform PN bagi meneruskan perjuangan membela agama, bangsa serta tanah air. UMNO sudah rosak dan bukan lagi wadah serta payung Bangsa Melayu.”

Marilah bersama-sama PN dan kerana mereka tidak boleh sekadar melihat sahaja agama Islam dihina dan dipertikai manakala nasib serta depan Melayu bahkan negara tergadai. Kita mesti sama-sama dalam PN mematahkan strategi politik DAP yang begitu kuat pengaruhnya dalam gagasan PH dan kerajaan sekarang.”

PN Negeri Johor turut mengucapkan tahniah kepada mantan Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa, yang telah memohon menyertai Pas bersama lebih 1,000 ahli dan pelbagai peringkat kepemimpinan UMNO, baru-baru ini.

Beberapa pemimpin kanan UMNO lain yang dipecat atau digantung juga telah menunjukkan kecenderungan untuk menyertai BERSATU atau Pas yang menjadi komponen terbesar PN ketika ini.

MOHD SOLIHAN BADRI
Naib Pengerusi Perikatan Nasional Johor
21 Mei 2023.

(Visited 250 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button