Nasionalpilihan

Pembabitan keluarga menteri dalam bisnes perlu telus, elak kronisme

Dua bekas pemimpin UMNO mencadangkan supaya diwujudkan tata kelaku untuk menteri, termasuk mengisytiharkan urusan perniagaan pasangan mereka, berikutan kontroversi projek yang dikaitkan dengan suami Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

Bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan berkata tata kelaku itu akan membantu memastikan ketelusan dalam kalangan anggota Kabinet dan mencegah nepotisme dan kronisme.

Beliau berkata, garis panduan yang sama dilaksanakan di Singapura dan United Kingdom di mana orang ramai dimaklumkan mengenai urusan perniagaan yang melibatkan rakan kongsi menteri mereka.

“Saya pasti Ramachandran Muniandy adalah ahli perniagaan yang sah dan layak, tetapi isunya ialah dia adalah suami (seorang menteri),” katanya merujuk kepada suami Hannah.

“Jadi bagaimana anda menguruskan kedua-dua pihak? Kerana dia juga berhak mendapat kerjaya,” tambahnya dalam episod terbaru podcast “Keluar Sekejap” malam tadi.

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menyuarakan sentimen yang sama dan berkata gesaan supaya Yeoh dan Ramachandran meninggalkan jawatan masing-masing adalah “melampau dan tidak adil”.

Beliau turut mencadangkan garis panduan itu menetapkan bahawa pasangan ahli politik yang memegang jawatan rasmi mesti mengisytiharkan kepentingan mereka dalam syarikat, terutama yang terlibat dalam perniagaan dengan kerajaan.

“Sementara itu, ahli politik tidak boleh terlibat dengan sebarang keputusan kerajaan (berkaitan dengan pasangan mereka), secara langsung atau tidak langsung,” katanya.

Bekas Menteri Kesihatan itu juga berkata, sepanjang tempoh perkhidmatannya, apabila perbincangan berkisar mengenai urusan perniagaan pasangan menteri, menteri tersebut akan meninggalkan bilik itu.

“Ini adalah amalan biasa dan dimasukkan dalam minit mesyuarat,” katanya.

Kerajaan Selangor berhadapan kritikan berikutan dakwaan layanan keutamaan dalam proses tender selepas didedahkan bahawa Ramachandran ialah Ketua Pegawai Eksekutif Asia Mobility Technologies Sdn Bhd (Asia Mobiliti), salah satu daripada dua syarikat yang dipilih untuk responsif permintaan baharu. sistem transit (DRT) di Lembah Klang.

Semalam, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Mobiliti Selangor, Ng Sze Han menafikan Asia Mobiliti dan Badanbas Coach Sdn. Bhd. dipilih untuk projek itu melalui rundingan terus seperti yang didakwa sesetengah pihak.

Sementara itu, Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Tan Sri Azam Baki, berkata agensi itu tidak akan menyiasat kemungkinan konflik kepentingan dalam perkara itu kerana suami Hannah menerima kontrak daripada kerajaan Selangor, dan ia tidak berkaitan langsung dengan kementeriannya.

Pada Isnin, Asia Mobiliti mempertahankan penglibatannya, berkata tender terbuka akan mewujudkan monopoli di negeri itu.

Khairy dan Shahril juga percaya Hannah sepatutnya tampil menjelaskan kedudukannya dalam kontroversi itu.

Khairy mendakwa Hannah dikenali sebagai ahli politik yang “bersifat suci” daripada Pakatan Harapan, terutamanya ketika Barisan Nasional memerintah.

“Beliau perlu tampil ke hadapan dalam situasi di mana dia pernah terlibat dalam sikap moral; hari ini dia hanya perlu menghadapinya,” katanya. – SM

(Visited 12 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button