MahkamahNasional

Pemandu lori dapat RM250,000 kerana salah identiti

SEORANG pemandu lori yang didakwa berada dalam senarai dikehendaki polis berhubung kes dadah diberi ganti rugi RM250,000 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dalam saman kecuaian yang dikemukakan terhadap kerajaan kerana melanggar kewajipan dan menghalang kebebasannya.

B Thayanantha Rao, 53, turut dianugerahkan ganti rugi atas penyalahgunaan kuasa terhadapnya.

Pesuruhjaya Kehakiman, Johan Lee berkata, polis hanya menjalankan tugas mereka ketika menahan Rao pada 2017 dan 2019. Beliau berkata penahanan itu adalah akibat kesilapan identiti, sesuatu yang polis tidak sedar pada masa itu.

“Bagaimanapun, apa yang berlaku semasa penahanan pada 2019 adalah kecuaian polis semata-mata,” kata Lee dalam keputusan yang disampaikan dalam talian seperti mana dilaporkan FMT.

Beliau berkata, polis sepatutnya menyiasat perkara itu terutama selepas Thayanantha mengulangi bahawa dia adalah mangsa akibat kesilapan identiti dan menawarkan bukti disimpan dalam telefon bimbitnya.

“Hakikat bahawa polis tidak berbuat apa-apa dan terus mendapatkan perintah reman dan kemudian membebaskan plaintif (Rao) dengan jaminan polis walaupun mengetahui perkara sebenar adalah menyalahi undang-undang,” katanya.

Sebagai sebahagian daripada keputusannya, Lee membetulkan semua rekod polis yang menyatakan bahawa Thayanantha dikehendaki polis dan dia pernah disabitkan kesalahan.

Thayanantha yang diwakili peguam S Jayananda Rao, Gayathri Chandrakasan dan Ho Xin Ying turut dianugerahkan kos RM30,000.

Peguam Kanan Persekutuan Syahriah Shapiee mewakili kerajaan.

Dalam saman difailkan pada 2021, Thayanantha memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa penahanannya pada 20 Disember 2017 dan 10 Mei 2019 adalah menyalahi undang-undang.

Dia juga mahu polis meminda dan mengemas kini pangkalan data mereka untuk membuang pautan pada namanya kepada Mohd Shukri Rao Abdullah, yang didakwa terlibat dalam kesalahan dadah.

Dia menamakan lima anggota polis, ketua polis dan kerajaan sebagai defendan.

Thayanantha berkata, dia menunggang motosikal di sepanjang Jalan Imbi pada kira-kira 3.30 petang 20 Dis 2017 apabila polis menahannya di sekatan jalan raya dan meminta untuk melihat kad pengenalannya.

Selepas menyemak pangkalan data mereka, polis menahannya, mendakwa dia dikehendaki kerana kesalahan berkaitan dadah.

Bagaimanapun katanya, dia diberitahu di Balai Polis Brickfields bahawa walaupun nombor kad pengenalannya sepadan dengan nombor orang yang dikehendaki, dia tidak menyerupai gambar suspek. Mereka berkata orang yang dikehendaki itu menggunakan kad pengenalannya.

Thayanantha membuat laporan polis selepas dibebaskan daripada tahanan.

Pada 10 Mei 2019, dia dihalang sekali lagi di sekatan jalan raya di Jalan Pudu dan ditahan oleh dua anggota polis yang memberitahu dia dikaitkan dengan kesalahan dadah.

Dia menjelaskan bahawa ia adalah kes tersilap identiti dan telah membuat laporan polis. Dia menunjukkan kepada mereka laporan di telefonnya.

Dia dibawa ke Balai Polis Dang Wangi dan ditahan semalaman serta dihadapkan di hadapan majistret, yang membenarkan reman tiga hari untuk siasatan lanjut.

Thayanantha berkata, polis tidak memaklumkan atau membenarkannya berkomunikasi dengan keluarganya. Dia hanya dibebaskan dengan jaminan polis kira-kira 5 petang tiga hari kemudian.

Selepas dibebaskan katanya, dia melakukan carian di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan mengesahkan tiada orang lain yang memegang nombor kad pengenalan sama.

Berdasarkan maklumat pangkalan data polis, dia membuat laporan kedua meminta polis menyiasat Shukri Rao kerana didakwa menyalahgunakan pengenalan diri atau kad pengenalannya. – SM

BACA Pemandu lori sebabkan kematian tiga beranak direman sehingga Isnin

BACA Pemandu lori maut dalam kemalangan di Lebuhraya PLUS

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button