Ekonomi

OYO tambah 50 pengendali hotel bantu penuhi sasaran pelancongan Malaysia 2024

JENAMA hospitaliti global OYO merancang untuk menambah 50 pengendali hotel di Malaysia bagi meningkatkan program hotel yang diurus sendiri.

Program ini akan membantu pengusaha hotel mengembangkan perniagaan mereka dan menjana lebih banyak hasil serta mencapai jangka panjang keuntungan melalui program hotel kendalian sendiri yang diumumkan baru-baru ini di Malaysia.

OYO baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan membuka 100 hotel terurus baharu di negara ini pada 2024.

Inisiatif itu tertumpu untuk membantu kerajaan mencapai sasaran pelancongannya dengan mempromosikan  keusahawanan dalam industri perhotelan dan mewujudkan lebih banyak jalan untuk penginapan berkualiti.

Ia juga akan meningkatkan jejak syarikat di rantau ini sambil memperkasakan pemilik hotel tempatan dengan teknologi termaju dan kepakaran operasi.

OYO akan menyokong pengendali hotel di Malaysia untuk berinovasi dan memasuki pasaran baharu, mengembangkan pelanggan mereka asas, dan meningkatkan pendapatan.

Sokongan ini termasuk bimbingan, akses kepada teknologi termaju, pengurus perhubungan yang berdedikasi, dan akses kepada rangkaian luas OYO yang terdiri daripada lebih 650 akaun korporat dan lebih daripada 300 ejen pelancongan di seluruh Malaysia, semuanya bertujuan untuk meningkatkan prospek perniagaan.

OYO akan memanfaatkan jangkauan pemasaran globalnya untuk mempromosikan hotel yang mengambil bahagian di Malaysia, meningkatkan mereka keterlihatan dan menarik lebih ramai tetamu.

OYO akan menawarkan program latihan untuk kakitangan hotel untuk meningkatkan perkhidmatan kualiti dan kepuasan tetamu, membantu hotel mencapai penilaian dan ulasan yang lebih tinggi.

OYO akan menjalankan secara tetap pemeriksaan dan audit kualiti untuk memastikan hotel yang mengambil bahagian mengekalkan standard kebersihan, keselamatan, dan kepuasan tetamu.

OYO menyasarkan untuk menambah bilangan hotel ini di bawah jenamanya seperti Townhouse Oak, OYO Townhouse, Collection O dan Capital O. OYO memfokuskan kepada wilayah seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Kota Kinabalu untuk pembesaran.

Sektor pelancongan Malaysia bersedia untuk pertumbuhan yang besar berikutan 32.5% negara yang  memberangsangkan tahun-peningkatan pada tahun dalam pelancong luar negara pada suku pertama 2024.

Peningkatan ketara ini bukan sahaja menunjukkan kebangkitan semula dalam perjalanan tetapi juga menetapkan peringkat bagi kerajaan untuk mencapai sasaran pelancongan yang bercita-cita tinggi untuk tahun tersebut.

Malaysia menjangkakan 27.3 juta pelancong dan menyasarkan 102.7 bilion ringgit pelancong perbelanjaan untuk tahun 2024.

Lonjakan pelancong luar negara memberikan peluang yang besar untuk industri perhotelan di Malaysia.

Dengan kemasukan pelawat, hotel berpotensi meningkatkan kadar penghunian dan hasil dengan ketara.

Komitmen kerajaan untuk memenuhi sasaran pelancongannya mengukuhkan lagi prospek positif
sektor perhotelan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button