NasionalParlimen

Ordinan Darurat 2021 dari perspektif Tan Sri SA Vigneswaran

Ordinan Darurat 2021 adalah untuk memastikan bahawa kesihatan awam diberi keutamaan daripada ketidakpastian politik. Itu dipersetujui oleh Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Agong dan dikuatkuasakan oleh kehendak baginda.

Menurut catatan bekas presiden Senat Tan Sri SA Vigneswaran sekarang, ketika Agong berpendapat bahawa Ordinan Darurat yang diumumkannya tidak boleh diperpanjang, DYMM menyampaikan pesanan itu kepada pemerintah hari ini (kerajaan) bersama-sama dengan perintah yang jelas untuk memanggil kembali Parlimen pada tarikh secepat mungkin.

Seri Paduka Baginda mengumumkan ini setelah mempertimbangkan semua pandangan pemimpin politik, Jawatankuasa Bebas Khas mengenai Darurat 2021 serta pakar dan anggota agensi kerajaan.

“Lalu mengapa Kerajaan membatalkan Ordinan tersebut sebelum 1 Ogos?

“Penjelasan yang paling logik dan mungkin yang dapat disimpulkan dari peristiwa yang berlaku adalah bahawa Kerajaan, telah memahami perintah Agong bahawa dia tidak mahu Ordinan Darurat berlanjutan melebihi jangka masa sekarang, juga mempunyai makna tersirat bahawa DYMM ingin membatalkannya.


“Dalam penafsiran harfiah, dapat dinyatakan bahawa niat Baginda adalah untuk mengadakan semula persidangan Parlimen secepat mungkin,” jelas Vigneswaran.

Beliau berkata, perlu ditegaskan di sini bahawa ketika Parlimen bersidang, Agong tidak lagi akan bersuara mengenai Ordinan kerana nasibnya akan diputuskan oleh Ahli Parlimen.

Sejak pengisytiharan Ordinan Darurat 2021 pada bulan Januari, ujar Vigneswaran lagi, negara telah mengalami ketidakstabilan politik dan ekonomi yang sangat besar yang mengakibatkan rakyat dan kehidupan.

Katanya, Mesyuarat Parlimen yang diadakan semula memberi peluang kepada negara kita untuk mengkalibrasi semula dan meluruskan semula galas dan penggantungan negara kita yang sayangnya terganggu.

“Namun, mengingat arahan Agong pada 29.07.2021, di mana baginda meminta agar pembatalan Ordinan Darurat dibahaskan semasa sidang Parlimen pada 02.08.2021, sayangnya mewakili satu set kembali ke arah pembangunan semula kestabilan negara kita.

“Saya tidak bermaksud untuk melemahkan atau menunjukkan bentuk tidak hormat terhadap arahan Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertua Agong, tetapi bagaimanapun saya menyatakannya secara faktual.

“Kerana kenyataan bahawa Agong sebelumnya telah mengumumkan bahawa Ordinan Darurat akan berakhir setelah 01.08.2021 dan tidak akan diperpanjang, keperluan untuk mengadakan perbahasan pada 02.08.2021 akan sangat berlebihan kerana akan membuang masa yang diberikan untuk anggota Parlimen di Parlimen untuk memulakan protokol dan prosedur untuk membina semula negara.

“Oleh kerana Ordinan Darurat akan berakhir pada 01.08.2021 dan dibatalkan, tidak semestinya ada keperluan untuk MP mengalami gangguan yang panjang, ketika masalah yang lebih menarik bagi negara-negara saat ini perlu ditangani,” kata beliau.

Vigneswaran  berkata, adalah wajar bahawa senarai kertas pesanan untuk sesi parlimen ditetapkan oleh pemerintah hari ini dan bukan raja berperlembagaan.

“Selanjutnya, persidangan Khas Parlimen ini adalah untuk membahaskan rancangan pemulihan Covid-19 dan untuk menetapkan petunjuk lebih lanjut untuk menangani isu-isu yang berkaitan dengan wabak itu dan diputuskan tidak ada usul atau resolusi yang akan dipertimbangkan dalam persidangan ini.

“Kita sekarang benar-benar menginjak perairan yang belum dipetakan. Raja berperlembagaan telah mula memainkan peranan aktif dalam Eksekutif walaupun Artikel 40A(1) Perlembagaan Persekutuan secara tegas menyatakan bahawa dalam menjalankan fungsinya di bawah Perlembagaan atau undang-undang persekutuan ini, Yang di-Pertuan Agong akan bertindak sesuai dengan nasihat Kabinet atau Menteri yang bertindak di bawah kuasa umum Kabinet, kecuali yang dinyatakan sebaliknya oleh Perlembagaan ini; tetapi berhak, atas permintaannya, untuk setiap maklumat mengenai pemerintahan Persekutuan yang tersedia untuk Kabinet,” jelas Vigneswaran lagi.

Tambah beliau, terdapat syarat wajib bagi Agong untuk bertindak atas nasihat atau setelah mempertimbangkan nasihat Kabinet atau PM.

“Namun, kita sekarang mempunyai situasi di mana Yang Mulia menasihati Kabinet mengenai apa yang harus dilakukan.

“Aktivisme oleh raja sangat dihargai tetapi masalahnya di sini adalah sama ada perintah Yang Mulia berada dalam parameter Perlembagaan walaupun ini adalah pemeriksaan dan keseimbangan utama yang dicari oleh negara,” katanya.

Walau apa pun yang berlaku, kata Vigneswaran, masing-masing (Yang di-Pertuan Agong dan pemerintah) mempunyai peranan yang jelas.

“Mengapa kain kotor dicuci di khalayak ramai menyebabkan krisis keyakinan kepada orang-orang yang sudah terbeban dengan krisis kesihatan?

“Perbezaan pandangan, jika ada, tidak boleh dibahaskan di khalayak ramai tetapi diselesaikan di meja rundingan,” katanya. – SM

(Visited 223 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button