Nasional

Netflix kehilangan pelanggan buat pertama kalinya selepas sedekad bersiar

SAN FRANCISCO: Saham Netflix kehilangan satu perempat daripada nilainya Selasa selepas syarikat itu mendedahkan barisan pelanggannya menyusut pada suku pertama tahun ini.

Ia adalah kali pertama dalam sedekad perkhidmatan televisyen penstriman terkemuka itu kehilangan pelanggan.

Syarikat itu menyalahkan hakisan suku ke suku atas penggantungan perkhidmatannya di Rusia akibat pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Netflix menamatkan suku pertama tahun ini dengan 221.6 juta pelanggan, kurang sedikit daripada suku akhir tahun lalu.

Firma teknologi Silicon Valley melaporkan pendapatan bersih $1.6 bilion pada suku yang berakhir baru-baru ini, berbanding $1.7 bilion dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya. Saham Netflix turun kira-kira 25 peratus kepada $262 dalam dagangan selepas pasaran yang menyusuli keluaran angka pendapatan

“Covid mengaburkan gambaran itu dengan meningkatkan pertumbuhan dengan ketara pada 2020, menyebabkan kami percaya bahawa kebanyakan pertumbuhan perlahan kami pada 2021 adalah disebabkan oleh Covid yang menarik ke hadapan.”

Netflix percaya bahawa faktor yang menghalang pertumbuhannya termasuk masa yang diambil oleh rumah untuk mendapatkan akses kepada perkhidmatan internet jalur lebar mampu milik dan televisyen pintar, bersama-sama dengan pelanggan berkongsi akaun mereka dengan orang yang tidak tinggal di rumah mereka.

Gergasi penstriman itu menganggarkan bahawa walaupun ia mempunyai hampir 222 juta isi rumah yang membayar perkhidmatannya, akaun dikongsi dengan lebih 100 juta isi rumah lain yang tidak membayar perkhidmatan penstriman televisyen.

“Perkongsian akaun sebagai peratusan keahlian membayar tidak banyak berubah selama bertahun-tahun, tetapi, ditambah dengan faktor pertama, bermakna lebih sukar untuk mengembangkan keahlian di banyak pasaran,” kata Netflix.

Netflix tahun lepas mula menguji cara untuk membuat wang daripada orang yang berkongsi akaun, seperti dengan menambahkan ciri yang membolehkan pelanggan membayar lebih sedikit untuk menambah isi rumah lain.

Faktor lain untuk Netflix ialah persaingan sengit daripada syarikat raksasa seperti Apple dan Disney.

“Rancangan kami adalah untuk mempercepatkan semula tontonan dan pertumbuhan hasil kami dengan terus menambah baik semua aspek Netflix – khususnya kualiti pengaturcaraan,” kata Netflix sambil menambah bahawa ia akan “menggandakan” kandungan untuk ditonton.

(Visited 315 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button