Luar Negara

Netflik jadi sasaran kemarahan pro-Israel kerana tayang filem Palestin

Netflix menjadi sasaran kemarahan kumpulan pro-Israel kerana menyiarkan filem-filem berkaitan Palestin yang diiarahkan oleh penyokong gerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS).

Berjudul “Kisah Palestin,” Netflix sebelum ini mengumumkan pelancaran koleksi baru 32 filem yang bertujuan untuk menyoroti nasib rakyat Palestin di bawah pendudukan Israel.

Pada hari Isnin, 28 dari 32 filem telah dimuat naik, dan lebih banyak lagi akan ditambahkan dalam beberapa minggu akan datang.

Para pengarah pemenang anugerah, termasuk Basil Khalil dan Elia Suleiman, akan memaparkan karya mereka di platform tersebut.

“Kepelbagaian kandungan kami dekat di hati saya kerana Netflix berfungsi untuk menjadi rumah Pawagam Arab, tempat di mana sesiapa sahaja di dunia dapat mengakses cerita Arab yang hebat,” kata Nuha El Tayeb, pengarah pemerolehan untuk Timur Tengah, Afrika Utara dan Turki, kata dalam satu kenyataan.

“Kami percaya bahawa kisah-kisah hebat melintasi tempat asal mereka, diceritakan dalam bahasa yang berbeza dan dinikmati oleh orang-orang dari semua lapisan masyarakat dan, dengan koleksi Cerita Palestin, kami berharap dapat memperkuat kisah-kisah indah ini kepada khalayak global.”

Koleksi tersebut dikendalikan oleh Front Row Films Entertainment, sebuah syarikat pengedaran filem terkemuka di Timur Tengah dan Afrika Utara.

Beberapa tokoh pro-Israel dan kumpulan Zionis sayap kanan telah menyerang keputusan raksasa streaming untuk mempromosikan suara Palestin.

Im Tirtzu, kumpulan sayap kanan yang berfahaman fasis, mengatakan bahawa 25 daripada 28 filem dari koleksi itu diarahkan oleh penyokong boikot Israel, dan 16 dari 19 pengarahnya adalah pro-BDS.

Kumpulan Zionis juga menghubungkan dua belas pengarah dengan surat terbuka Mei ini yang bertajuk “Surat Menentang Apartheid,” yang menuduh pemerintah Israel melakukan “pembunuhan beramai-ramai” di Gaza dan melindungi dan mendorong “pembunuhan, intimidasi dan pelucutan kekerasan.”

Ketua Pegawai Eksekutif Im Tirtzu Matan Peleg menyatakan, “memalukan Netflix memaparkan filem propaganda yang diarahkan oleh penyokong BDS yang tujuan utamanya adalah untuk memfitnah satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah.”

Emily Schrader, seorang wartawan dan aktivis anti-BDS, mengatakan bahawa “sangat malang bahawa Netflix memberikan platform kepada para pengarah yang menganjurkan perpecahan dan ketaksuban dalam seni,” dan bahawa Netflix “mengangkat mereka yang secara aktif mempromosikan kebencian dan menolak kerjasama. ”

Selain kritikan daripada pro-Israel, keputusan Netflix untuk memamerkan pawagam Palestin mendapat pujian dalam talian dari seluruh dunia.-SM

(Visited 435 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button