Nasional

Muhyiddin sedia disiasat dan tegas menentang rasuah

Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan terlibat dengan sogokan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sehubungan itu beliau bersedia untuk disiasat supaya ia tidak menjadi fitnah buruk.

Baca: Muhyiddin dan dua bekas menteri terima dana UKSB

KENYATAAN MEDIA

1. Saya dimaklumkan tentang keterangan mahkamah yang diberikan seorang pengurus pentadbiran syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) yang terlibat dalam kes sogokan Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi.

2. Kononnya, syarikat tersebut telah memberikan wang tunai sebanyak RM1.3 juta kepada saya di antara bulan Jun dan Ogos 2018. Ini memberikan gambaran saya juga menerima sogokan.

3. Pernyataan ini adalah palsu. Saya dengan tegasnya menafikan pernyataan tersebut.

4. Pada masa itu, saya menjalani pembedahan kanser dan kemudian mengambil cuti selama beberapa bulan untuk rawatan lanjut. Tugasan saya sebagai Menteri Dalam Negeri telah diambil alih oleh YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika itu. Hal ini tersebar luas dalam media massa (lihat pautan: https://www.malaysiakini.com/news/433930)

5. Malahan pada tarikh tertentu yang dinyatakan oleh saksi kononnya saya telah menerima sogokon wang tunai, saya sebenarnya sedang menjalani rawatan di sebuah hospital di luar negara. Adalah mustahil bagi saya menerima sebarang sogokan wang tunai daripada sesiapa dalam keadaan itu. Dakwaan tersebut ternyata tidak berasas.

6. Saya dengan ini menyatakan bahawa saya tidak pernah menerima, secara langsung atau tidak langsung, sebarang wang daripada David Tan, saksi dari Syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd, pengarahnya ataupun pemegang sahamnya.

7. Saya juga tidak pernah disoal atau disiasat oleh pihak berkuasa berkenaan dengan tomahan ini.

8.​ Adalah diharapkan pihak pendakwaan akan menjelaskan perkara ini supaya tidak menimbulkan fitnah buruk terhadap saya sedangkan saya tegas menentang rasuah.

9. Saya juga bersedia untuk disiasat oleh SPRM berhubung dakwaan ini.

TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN

17 Jun 2022

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button