Ekonomi

MoU pembantu rumah ditandatangani bulan ini

PETALING JAYA: Memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Indonesia mengenai pengambilan pekerja domestik dijangka ditandatangani pada akhir bulan ini selepas “beberapa isu” yang belum selesai diselesaikan, kata duta Indonesia Hermono.

Beliau berkata isu yang paling menjadi pertikaian, Sistem Pembantu Rumah Dalam Talian (SMO) yang membenarkan ejen dan individu membawa masuk pembantu rumah menggunakan visa pelancong dan kemudian memohon permit kerja secara elektronik, akan dibatalkan.

Hermono berkata MoU itu, yang di peringkat akhir, juga akan melihat pengambilan melalui Sistem Satu Saluran (OCS) yang pada asasnya bermakna semua ejen Indonesia berlesen akan dibenarkan membawa masuk pembantu rumah melalui satu syarikat atau agensi berkaitan kerajaan di kedua-dua hujung.

“Kami tidak tahu platform yang Malaysia akan gunakan tetapi platform kami akan diuruskan oleh kedutaan dan konsulat jeneral kami di sini.

“Pendirian kami ialah sebaik sahaja OCS diwujudkan, tiada saluran lain akan digunakan untuk mengambil pekerja rumah Indonesia,” katanya.

Turut dipersetujui, katanya, adalah klausa “seorang pembantu rumah setiap isi rumah dengan enam ahli” untuk mengelakkan pekerja rumah tangga daripada didera dengan bekerja untuk keluarga besar atau dipindahkan ke tempat kerja untuk saudara dan rakan.

“Selain itu, sekiranya dalam kalangan enam itu terdapat bayi atau warga emas yang memerlukan penjagaan khas, majikan perlu mengambil pembantu rumah tambahan untuk tujuan ini.

“Belum ada tarikh ditetapkan lagi untuk menandatangani kerana kami perlu menyelesaikan beberapa isu yang belum selesai. Kami menjangkakan ia akan ditandatangani pada akhir bulan ini jika semuanya berjalan lancar,” katanya.

MoU itu pada mulanya sepatutnya ditandatangani bulan lalu tetapi ia ditangguhkan selepas beberapa isu dibangkitkan. Ini termasuk sistem pengambilan SMO yang ditentang oleh kerajaan Indonesia. Malaysia mahu pengambilan secepat mungkin kerana permintaan semasa sangat tinggi.

Beliau berkata MoU itu, yang kini dikenali sebagai “Pekerjaan dan Perlindungan Pekerja Rumah Tangga” juga akan melihat agensi pengambilan pekerja, majikan, dan pekerja rumah tangga Malaysia menandatangani “Aku Janji” atau surat aku janji dengan ikrar untuk menjaga kepentingan masing-masing.

“Ikrar oleh agensi pengambilan pekerja Malaysia akan memberi tumpuan kepada pemantauan kebajikan pekerja rumah dari semasa ke semasa bagi memastikan semua pihak berpegang pada penghujung tawaran mereka,” katanya, sambil menambah bahawa mereka boleh menghubungi atau melawat rumah mereka yang mempunyai pengupah pekerja rumah tangga ini.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button