Ekonomi

MINETECH REKOD HASIL RM128.14 JUTA DALAM TK2024

KUALA LUMPUR, 30 MEI 2024 – Minetech Resources Berhad (“Minetech” atau “Syarikat”), mengumumkan kewangan yang kukuh bagi suku keempat berakhir 31 Mac 2024 (“S4 TK2024”) dengan

mencapai hasil sebanyak RM33.47 juta bagi suku tersebut, mencerminkan daya tahan dan kekuatan operasi Syarikat.

Manakala bagi tahun penuh kewangan berakhir 31 Mac 2024 (“FY2024”), Minetech melaporkan hasil sebanyak RM128.14 juta, meningkat daripada RM123.77 juta pada tahun sebelumnya.

Syarikat mencatatkan keuntungan kasar sebanyak RM3.62 juta pada S4 TK2024, peningkatan daripada RM3.40 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya (“S4 TK2023”).

Untuk S4 TK2024, kedua-dua bahagian Kejuruteraan Awam dan Produk Bituminous menyaksikan sedikit penurunan hasil masing-masing kepada RM23.01 juta dan RM7.6 juta.

Bagaimanapun segmen Tenaga, yang mewakili usaha Minetech dalam tenaga boleh diperbaharui, menyumbang RM1.78 juta hasil untuk S4 TK2024, menandakan kemasukan yang berjaya ke dalam sektor tenaga boleh diperbaharui.

Keuntungan kasar bagi tahun tersebut ialah RM14.97 juta, meningkat daripada RM13.42 juta pada tahun sebelumnya. Syarikat mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM6.85 juta, peningkatan daripada kerugian RM7.92 juta pada tahun kewangan sebelumnya. Kerugian bersih bagi tahun kewangan ialah RM8.82 juta, peningkatan ketara daripada kerugian bersih RM11.87 juta pada tahun sebelumnya.

Peningkatan ini terutamanya disebabkan oleh kecekapan operasi yang dipertingkatkan, amalan pengurusan kos yang ketat dan penyiapan projek strategik yang mengurangkan perbelanjaan keseluruhan.

Syarikat juga mendapat manfaat daripada peningkatan sumbangan daripada segmen Tenaga, yang membantu mengimbangi penurunan dalam bidang lain.

Satu kemuncak penting untuk Minetech Construction Sdn. Bhd. (“MCSB”), anak syarikat milik penuh, adalah pembaharuan kontrak yang besar dengan Able Return Sdn. Bhd. dan Damar Consolidated Exploration Sdn. Bhd. untuk Projek Lombong Emas Selinsing, bernilai kira-kira RM230.0 juta.

Pembaharuan ini, berkuat kuasa dari 1 Januari 2024 hingga 31 Disember 2026, menandakan peningkatan dalam jumlah pengeluaran dan nilai kontrak, mencerminkan kawasan perlombongan yang diperluaskan dan skop operasi. Kontrak ini menetapkan trajektori positif untuk projek masa depan Minetech dan mengukuhkan keupayaan dan komitmen Syarikat terhadap pertumbuhan.

Encik Abang Abdillah Izzarim, Pengerusi Eksekutif Minetech, Abang Abdillah Izzarim berkata walaupun suku tahun tersebut mengemukakan beberapa cabaran, hala tuju strategik dan kebolehsuaian kami telah terbukti berkesan.

“Pembaharuan kontrak untuk Projek Lombong Emas Selinsing adalah bukti kepada keupayaan dan komitmen kami terhadap pertumbuhan Kami kekal fokus untuk memacu nilai yang mampan untuk pihak berkepentingan kami semasa kami mengemudi landskap pasaran yang semakin berkembang,” katanya di sini hari ini.

Selain itu, beliau menekankan matlamat Syarikat untuk menjadi menguntungkan: “Objektif utama kami bergerak ke hadapan adalah untuk mengemudi Minetech ke arah keuntungan. Melalui inisiatif strategik, pengurusan kos dan kecekapan operasi, kami berdedikasi untuk mengubah prestasi kewangan kami dan menyampaikan jangka panjang. nilai kepada pemegang saham kami.”

Pada pukul 5 petang 30 Mei 2024, harga saham Minetech ditutup pada RM0.135, mencerminkan modal pasaran RM241 juta.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button