Ekonomi

Minetech Dianugerahkan Projek Hidrokuasa Kecil bernilai RM36.71 Juta

KUALA TERENGGANU 11 Jan. – Minetech Resources Berhad (Minetech), pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen hari ini mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Syarikat, Techmile Resources Sdn Bhd (TRSB), telah dianugerahkan projek hidrokuasa kecil bernilai RM36.71 juta.

TRSB telah menerima surat anugerah (LOA) daripada Tesdec Hydropower Sdn Bhd (Tesdec Hydropower) untuk kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) loji hidrokuasa kecil 3MW di Sungai Pelagat, Besut, Terengganu.

Projek yang dijangka bermula pada Januari 2023, diikuti dengan pembinaan pada 2025, dijangka siap menjelang Mei 2027, berada di bawah program suapan tarif (FiT) Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) di mana perniagaan atau individu yang memegang sijil kelulusan suapan SEDA boleh menjual RE pada kadar FiT kepada pemegang lesen pengedaran seperti Tenaga Nasional Berhad.

Pengerusi Eksekutif Minetech Dato’ (Dr). Ts. Awang Daud bin Awang Putera berkata, projek ini mewakili Minetech satu lagi langkah ke hadapan dalam usaha menceburi ke dalam RE yang bermula pada 2020 sebagai sebahagian daripada transformasi organisasi di Minetech, yang merangkumi kepelbagaian dan rasionalisasi

“Projek loji hidrokuasa kecil 3MW akan membolehkan kami mempamerkan kemampuan Minetech semasa kami mencari lebih banyak peluang dalam RE. Sebagai pelabur fotovoltaik solar berdaftar dengan SEDA dan pemilik loji kuasa solar terapung 9.99MW AC yang terletak di Pantai Remis, Perak, kami juga mampu menjual tenaga elektrik kepada agensi kerajaan, perniagaan dan individu di bawah Program Pemeteran Tenaga Bersih SEDA atau NEM 3.0.” katanya di sini hari ini.

Majlis menandatangani LOA telah diadakan di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu dan disaksikan oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

TRSB menyediakan EPCC serta perkhidmatan penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) untuk industri tenaga. Tesdec Hydropower ialah sub-subsidiari Tesdec Berhad (“Tesdec”) melalui anak syarikatnya, Tesdec Services Sdn Bhd. Tesdec dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Terengganu manakala Tesdec Hydropower terutamanya terlibat dalam aktiviti tenaga pembaharuan (“RE”), pembangunan dan kemudahan di negeri ini.

Pengerusi Tenaga Tesdec Hydropower, YB Ir. Saiful Azmi bin Suhaili berkata, pihaknya berbesar hati untuk memulakan projek tenaga boleh diperbaharui ini yang akan membawa manfaat kepada rakyat Terengganu dengan menyediakan sumber elektrik yang stabil dan bersih yang juga boleh menyokong kuasa sandaran yang penting sekiranya berlaku gangguan atau gangguan bekalan elektrik.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button