Ekonomi

MGRC jalin kerjasama dengan SIRIM

PETALING JAYA 9 Jan. – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (MGRC) pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka mengumumkan kerjasama strategik dengan SIRIM Berhad (SIRIM), untuk meneroka pengkomersialan projek penyelidikan dan pembangunan bersama (R&D) dalam bidang perubatan dan bioteknologi.

SIRIM dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia, dan memberi tumpuan kepada R&D, penyeragaman dan kualiti. Organisasi ini bertindak sebagai pemangkin pembangunan perindustrian melalui program-program yang melibatkan teknologi dan penyeragaman.

Di bawah kerjasama strategik itu, kedua-dua pihak akan menilai potensi nilai komersial bagi pelbagai projek R&D bioteknologi yang dipacu genomik. Ini termasuk membangunkan biofuel dan biofarmaseutikal, ujian diagnostik teman untuk rawatan kanser, dan kosmeseutikal bioaktif.

Ketua Pegawai Eksekutif MGRC Sasha Nordin, berkata, SIRIM dan MGRC mempunyai pengalaman, sumber dan aset teknologi pelengkap. Pasukan dari kedua-dua organisasi telah bertemu untuk meneroka penyelidikan mereka dan mengembangkan minat dalam perubatan ketepatan, keselamatan makanan, dan produk untuk pasaran pengguna.
“Kerjasama strategik ini akan membuka jalan bagi perjanjian individu khusus untuk projek-projek yang mana peluang komersial telah dikenal pasti, katanya di sini hari ini.

Kerjasama kedua-dua pihak ini akan berjalan selama dua tahun dan juga akan bersama-sama mencari rakan institusi swasta dan awam yang sesuai untuk pembiayaan dan pengkomersialan projek-projek ini.

Manakala Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad, Dato’ Indera Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata, pihaknya dapat bekerjasama rapat dengan MGRC dalam projek R&D yang boleh memberi manfaat kepada negara dan industri domestik.
“Kerjasama strategik ini akan mempercepatkan proses yang berkaitan untuk memastikan kedua-dua pihak dapat meneroka daya maju komersial projek, sebelum memulakan penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan.” katanya lagi.

(Visited 173 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button