Ekonomi

Measat rapatkan jurang di kawasan luar bandar dengan satelit baharu RM1.2bil

MEASAT Global Bhd bersedia untuk merapatkan jurang di kawasan luar bandar dengan pelancaran akan datang satelit Measat-3d bernilai RM1.2 bilion dalam tempoh dua minggu akan datang.

Menggunakan kapasiti satelit throughput yang tinggi pada Measat-3d, rakyat Malaysia akan dapat menikmati internet berkelajuan tinggi sama ada di kawasan bandar dan pinggir bandar atau sampai ke kampung luar bandar, melalui perkhidmatan jalur lebar satelit CONNECTme NOW Measat.

Ketua pegawai operasi Yau Chyong Lim berkata CONNECTme NOW Measat akan menghubungkan 10,000 tapak dalam tempoh tiga tahun akan datang untuk memberi perkhidmatan kepada lebih dua juta rakyat di kawasan terpencil yang pada masa ini tidak mempunyai atau terhad akses kepada internet jalur lebar berkelajuan tinggi.

Measat setakat ini telah melancarkan lebih daripada 3,000 tapak CONNECTme NOW di seluruh negara, dengan majoriti di kawasan terpencil Sabah dan Sarawak.

Di samping itu, beliau berkata telekos lain juga boleh memanfaatkan satelit baharu itu untuk menawarkan perkhidmatan data, suara dan video kepada tiga hingga lima peratus terakhir daripada populasi yang belum dilindungi oleh sambungan gentian atau jalur lebar tanpa wayar.

“Measat berbangga untuk menyokong inisiatif kerajaan Malaysia termasuk rancangan Jalinan Digital Negara (Jendela) untuk menutup jurang ketersambungan digital dan membolehkan masa depan yang mempunyai hubungan yang lebih baik untuk semua rakyat Malaysia, dengan memperluaskan liputan internet berkelajuan tinggi di kawasan luar bandar yang kurang sambungan.

“Dengan Measat-3d dan melalui CONNECTme NOW, kami berharap dapat menyediakan akses internet untuk penduduk yang tidak diberi perkhidmatan,” kata Yau semasa taklimat media dan lawatan ke kemudahan itu di sini hari ini.

Beliau menambah bahawa memandangkan pandemik Covid-19 telah menjejaki penggunaan teknologi dan penggunaan jalur lebar untuk pendidikan, aktiviti ekonomi dan interaksi sosial dengan pantas, Measat telah memulakan beberapa siri inisiatif satelit masa depan untuk menambah baik perkhidmatan jalur lebar dan backhaul selular dalam tiga hingga lima tahun akan datang, untuk mempercepatkan pembentukan masyarakat inklusif digital.

Pada skala yang lebih luas, dengan sasaran segera Measat di Malaysia dapat dilihat dengan jelas, syarikat itu berhasrat untuk meniru dan mengembangkan perkhidmatan CONNECTme NOW secara serantau dalam jangka panjang.

“Untuk menyokong pertumbuhan ini, kami perlu mengembangkan kapasiti jalur lebar satelit kami dengan ketara dengan strategi yang merangkumi satelit geopegun dan bukan geopegun,” kata Yau.

Satelit Measat-3d ialah satelit yang paling komprehensif dan kompleks dalam armada Measat.

Satelit berbilang misi, yang menggunakan Eurostar 3000 yang dibina oleh Airbus, dijadualkan dilancarkan pada roket Ariane 5 dari Pelabuhan Angkasa Eropah di Kourou, Guiana Perancis.

Ia akan melengkapkan satelit Measat-3a dan Measat-3b yang terletak bersama di hotslot orbit 91.5° Timur, menggantikan kapasiti lama dan membina daya tahan untuk armada satelit Measat.

Satelit baharu itu juga akan memulihkan redundansi dalam orbit dan kapasiti pengembangan yang tiada tandingan untuk perkhidmatan Terus-ke-Rumah Astro bersama-sama perkhidmatan penyiaran dan telekomunikasi di rantau ini.

(Visited 356 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button