Ekonomi

MATRADE disenarai pendek dalam Anugerah WTPO 2022

KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) telah disenarai pendek untuk Anugerah Pertubuhan Penggalakan Perdagangan Dunia (WTPO) 2022 oleh Pusat Dagangan Antarabangsa (ITC) yang berpangkalan di Geneva.

ITC ialah agensi bersama Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

MATRADE adalah antara empat finalis yang dicalonkan di bawah kategori Penggunaan Terbaik Teknologi Maklumat atas inisiatifnya menganjurkan edisi maya Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) ke-17 pada 2021.

Pertubuhan promosi perdagangan (TPO) lain yang dicalonkan di bawah kategori yang sama adalah dari Austria, Kanada dan Republik Bersatu Tanzania.

Ketua Pegawai Eksekutif Mohd Mustafa Abdul Aziz berkata MATRADE telah mengambil inisiatif untuk mempercepatkan agenda pendigitalannya dalam promosi dan pembangunan eksport dengan memanfaatkan pelbagai platform dalam talian.

Justeru, Mustafa berkata MIHAS 2021 adalah bukti kejayaan MATRADE dalam membantu syarikat Malaysia dalam eksport melalui pendigitalan.

“Dengan dicalonkan untuk salah satu kategori Anugerah WTPO, Matrade diiktiraf atas keupayaannya dalam memperkukuh daya saing perdagangan Malaysia di peringkat global,” katanya.

Mustafa berkata wabak itu telah menggerakkan pendigitalan secara berlebihan di seluruh dunia.

Beliau berkata MIHAS 2021 – acara perdagangan ikonik Matrade – berjaya dijalankan dalam format maya sepenuhnya buat kali pertama dari 9 September hingga 31 Disember 2021.

“Acara itu telah menjana rekod jualan eksport sebanyak RM2.13 bilion daripada pameran maya dan komponen mesyuarat perniagaan dalam talian dengan penyertaan perniagaan tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Selain kategori ‘Penggunaan Teknologi Maklumat Terbaik’, dua kategori lain, iaitu ‘Penggunaan Perkongsian Terbaik’ dan ‘Inisiatif Terbaik untuk Memastikan Perdagangan Inklusif dan Mampan’, turut dilihat oleh TPO lain.

Justeru, pemenang bagi setiap kategori akan diumumkan pada majlis anugerah di Accra, Ghana, pada 17 Mei 2022.

Tema untuk Anugerah WTPO 2022 ialah Penyelesaian Berani untuk Ketahanan dan Pemulihan.

Menurut penganjur, acara itu diadakan dua tahun sekali, dan menurut penganjur, acara tahun ini berpandukan matlamat pembangunan mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Ia menggariskan usaha organisasi perdagangan dan pelaburan dalam menangani kelangsungan hidup dan daya saing perniagaan serta menyokong pertumbuhan yang diterajui perdagangan sambil berkhidmat kepada komuniti mereka.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button