Politik

Manifesto PH dan PN tidak memadang kepada meningkatkan ekonomi Malaysia

Setelah kerajaan mengumumkan pilihan raya ke 15, setiap parti sudah mula mengeluarkan manifesto, namun terdapat 2 kumpulan yang tidak memberi penekanan terhadap ekonomi iaitu Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN)

Reformasi ekonomi ini sangat penting buat Malaysia, bertujuan pembaharuan cukai am, yang diperlukan untuk meningkatkan kapasiti secara fizikal.

Menurut kumpulan insurans kredit di Singapura Coface, Bernard Aw dan Eve Barre, kebimbangan selepas pilihan raya adalah pembentangan semula dan perbahasan bajet 2023 Malaysia di Parlimen.

“Daripada manifesto pilihan raya yang dikeluarkan, nampaknya reformasi ekonomi diletakkan di belakang.

“Walau bagaimanapun, apa yang jelas ialah risiko jika terabai dalam pendapatan sederhana
lebih lama ia terlalu besar risiko untuk kerajaan seterusnya,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada Oktober, kerajaan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob telah mencadangkan bajet yang dipersetujui oleh pembangkang hal memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani dengan pakatan pembangkang PH juga menjamin sokongan mereka terhadap undian.

“Jika gabungan Barisan Nasional pimpinan Ismail Sabri kembali berkuasa, rancangan untuk melanjutkan sokongan fizikal dan bantuan kewangan jangka pendek kepada isi rumah dan sektor yang terdedah yang memerlukan lebih masa untuk pemulihan penuh, berkemungkinan kekal dalam bajet.

la juga termasuk rekod RM95 bilion untuk perbelanjaan pembangunan, seperti pembinaan lebuh raya, kereta api, loji rawatan air, kemudahan perubatan dan pendidikan. Perbelanjaan tersebut disasarkan kepada pembangunan negara dan pembangunan ekonomi jangka panjang, yang merangkumi peruntukan ke arah pelaksanaan projek dan program di bawah Rancangan Malaysia Ke-12.

“Pilihan dasar ekonomi dan fizikal yang dijalankan akan memberi kesan besar kepada sektor perniagaan. Terdapat kebimbangan bahawa GST boleh diperkenalkan semula di bawah kerajaan BN, yang akan menjejaskan penggunaan,” kata Coface dalam satu kenyataan.

Menurut firma, Pilihan Raya Umum Malaysia (PRU15) pada 19 November 2022, akan dipantau dengan
teliti untuk melihat sama ada boleh memberikan sedikit gambaran kestabilan dan kepastian untuk masa depan Malaysia.

Rata-rata Rakyat Malaysia kecewa dengan landskap politik yang masih tidak stabil yang berpecah belah Serta tiga perdana menteri dalam dua tahun sering bertukar ganti

Jika Keraguan terhadap kestabilan politik ini masih berkekalan kesan kepada prestasi ekonomi negara dijangka perlahan kepada 4 hingga 5 peratus pada 2023

Malah perniagaan juga merasakan tekanan ringgit yang lemah dan masalah tenaga kerja. Walaupun kadar pengangguran telah menurun, lebih daripada satu pertiga namun pekerja yang berpendidikan tinggi dianggap tidak bekerja dari segi kemahiran.

Tidak kira siapa yang akan berkuasa nanti, reformasi struktur diperlukan untuk mengelak daripada
perangkap pendapatan rendah.

Tanpa agenda reformasi ekonomi pertumbuhan, Malaysia mungkin mendapati bilangan pendapatan lebih rendah.

(Visited 323 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button