Ekonomi

Malaysia melihat purata kenaikan gaji 3.2%

KUALA LUMPUR: Pasaran pekerjaan Malaysia mencatat pertumbuhan purata gaji sebanyak 3.2% tahun ke tahun, dengan pengkhususan pendidikan/latihan dan perakaunan/kewangan menyaksikan kadar kenaikan gaji tertinggi, menurut Laporan Gaji JobStreet Malaysia 2022.

Sebaliknya, beberapa industri dan pengkhususan, termasuk makanan dan minuman (F&B), hotel/restoran, bangunan/pembinaan, dan jualan dan pemasaran, menyaksikan penurunan gaji disebabkan penguncian, pemberhentian dan pendigitalan yang diterajui Covid-19.

JobStreet berkata laporan itu berdasarkan data yang dikumpul antara suku pertama (Q1) dan Q3 2021, berbanding tiga suku yang sama 2020.

Secara keseluruhan, 43.3% daripada penyenaraian pekerjaan baharu di Malaysia menyaksikan kenaikan gaji yang ditawarkan, manakala 18.9% kekal tidak berubah.

Sektor awam menyaksikan kenaikan gaji tertinggi, dengan 63% pekerjaan baharu dicatatkan menyaksikan kenaikan gaji, diikuti oleh industri pendidikan, barangan pengguna dan pengangkutan sebanyak 46%.

Dari segi pengkhususan, 48% pekerjaan yang melibatkan pendidikan/latihan menyaksikan kenaikan gaji, diikuti pekerjaan dalam komputer/teknologi maklumat (IT) dan pentadbiran/sumber manusia (46%).

Sementara itu, pembuatan, seni/media/komunikasi dan kejuruteraan merupakan tiga pengkhususan teratas dengan pemotongan gaji dalam tempoh tersebut.

Pemohon pekerjaan dalam industri sains dan teknologi menyaksikan salah satu kenaikan gaji tertinggi, dengan jawatan pengurus menyaksikan pertumbuhan gaji median tahun ke tahun sebanyak 17.2%.

Jawatan peringkat permulaan dalam perkhidmatan komunikasi dan industri elektrik/elektronik juga mengalami pertumbuhan yang ketara dalam gaji median masing-masing pada 33.3% dan 15.4%.

Walau bagaimanapun, dalam jualan dan pemasaran, pengurus dan pengurus kanan mengalami gaji median menyusut masing-masing sebanyak 11.4% dan 52.5%.

Walaupun begitu, jualan dan pemasaran kekal sebagai pengkhususan dengan bilangan iklan pekerjaan terbanyak disiarkan selama dua tahun berturut-turut.

Pengkhususan bergaji tertinggi di Malaysia ialah komputer/IT, dengan gaji median RM6,000.

“Pekerja dalam bidang komputer/IT boleh berasa selesa kerana mereka memperoleh pendapatan paling banyak dalam semua pengkhususan lain dan tanpa mengira tahap jawatan, kecuali pengurus kanan yang memperoleh gaji median RM17,000 berbanding mereka dalam pentadbiran/HR yang berpendapatan. RM22,250.

“Dengan gaji median RM6,000, industri telekomunikasi adalah industri dengan bayaran tertinggi,” kata JobStreet.

Sementara itu, industri insurans mengalami pertumbuhan gaji median tertinggi pada 14.6% (RM700) pada 2021.

“Pekerja dalam industri F&B harus sedar bahawa industri mereka adalah yang paling berisiko, dengan penurunan 40% dalam gaji median,” katanya.

 

(Visited 432 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button