Nasional

Malaysia akan mengadakan mesyuarat tergempar dengan negara-negara Islam berhubung konflik Palestin-Israel

MALAYSIA bersama negara-negara Islam akan mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan konflik Palestin-Israel.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata mereka kini sedang membincangkan pemilihan ahli jemputan dan tarikh mesyuarat itu.

“Negara-negara Islam harus bersidang segera, dan kami telah mencadangkan untuk memanjangkan jemputan untuk memasukkan negara-negara seperti China, Rusia, Bolivia, Ireland, dan Brazil, yang berkongsi pendirian yang sama dengan kami.

“Kami telah membincangkan tarikh itu, dan, insyaAllah, saya akan menghadiri mesyuarat itu dengan segala cara,” katanya selepas melancarkan Ekspo Digital Malaysia 2023 Grand Finale.

Anwar menyatakan sokongan Malaysia terhadap cadangan Turkiye dan Arab Saudi untuk mengadakan mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) bagi membincangkan isu Palestin.

Anwar sebelum ini menyelar pihak yang mempolitikkan dan menggunakan isu Palestin untuk mencaci orang lain.

“Orang ramai mati, banyak kawasan musnah.

“Kita tidak seharusnya mempolitikkan perkara ini dan jangan mengambil kesempatan atas kesengsaraan orang lain,” katanya. 

Dia juga memberi jaminan bahawa dia melakukan semua yang dia boleh, sambil menambah bahawa tidak semua yang dilakukan boleh dihebahkan.

“Tidak semuanya boleh dikongsi kerana keutamaan kami seperti yang saya bincangkan dengan perdana menteri Belanda dan perdana menteri Jepun adalah untuk mencari penyelesaian bagi menghentikan serangan, pembunuhan kanak-kanak, wanita dan rakyat Palestin.

“Kedua ialah menyediakan bantuan makanan dan ubat-ubatan,” katanya. -SM

Baca : Satu lagi PPS dibuka, mangsa banjir di Perak meningkat

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button