Nasional

Mahkamah rayuan menaikkan pampasan untuk kanak-kanak lumpuh kepada RM8.6 juta

Mahkamah Rayuan telah membenarkan rayuan bagi pihak seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun untuk menaikkan pampasannya kepada RM8.6 juta, dipercayai angka tertinggi yang diberikan dalam saman kecuaian perubatan terhadap sebuah hospital awam.

Gadis yang dilahirkan pada 12 Mei 2020, melalui pembedahan Caesarean, mengalami kecederaan saraf tunjang akibat komplikasi dalam pembedahan, yang menyebabkannya lumpuh dari leher ke bawah.

Panel tiga hakim – dipengerusikan oleh Hakim Hanipah Farikullah bersama Hakim See Mee Chun dan Wong Kheng Keong – juga menolak rayuan kerajaan untuk mengurangkan RM5.6 juta asal yang dianugerahkan oleh Mahkamah Tinggi tahun lepas.

Peningkatan RM3 juta itu terutamanya untuk menyesuaikan keperluan hidup gadis itu mengikut keperluannya.

Hakim See, yang menyampaikan penghakiman lisan, berkata, keputusan hakim Mahkamah Tinggi menghadkan ganti rugi sebanyak RM5.6 juta tidak disokong oleh bukti yang diberikan oleh pakar daripada kerajaan (defendan) atau plaintif.

Barisan hakim juga menganugerahkan gadis itu RM50,000 sebagai kos.

Mengikut fakta kes, Hospital Selayang menjalankan siasatan dalaman berhubung kejadian itu sejurus selepas kelahiran.

Siasatan mendapati pegawai perubatan yang bertugas tidak mempunyai pengalaman melakukan pembedahan dan ia dijalankan tanpa pengawasan pakar obstetrik atau pakar sakit puan.

Bapa gadis itu memfailkan saman pada 2021, menamakan kerajaan dan doktor terbabit, mendakwa mereka cuai dan gagal bertindak demi kepentingannya.

Saman terhadap doktor itu ditarik balik selepas kerajaan mengakui liabiliti dan mahkamah meneruskan untuk menilai nilai pampasan.

Dalam keputusannya, Hakim Mahkamah Tinggi Akhtar Tahir berkata bahawa “tiada jumlah wang yang dapat mengurangkan kesakitan dan penderitaan (gadis)”.

“Mahkamah berpandangan bahawa ganti rugi yang diberikan mesti membayar pampasan sebaik mungkin untuk perbelanjaan tambahan, yang akan ditanggung oleh penjaga dalam menjaga plaintif kurang upaya yang dialami,” tambahnya.

Hakim juga berkata beliau telah mempertimbangkan keterangan daripada doktor, yang memberi keterangan bahawa kanak-kanak itu berkemungkinan hidup sehingga umur 23 tahun, berdasarkan keadaannya.

(Visited 29 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button