Nasional

Mahkamah Persekutuan tolak saman fitnah NFCorp terhadap Nurul Izzah, PKR

MAHKAMAH Persekutuan hari ini menolak rayuan fitnah oleh National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp) dan pengerusi eksekutifnya Mohamad Salleh Ismail terhadap Nurul Izzah Anwar dan PKR.

Hakim Datuk Harmindar Singh Dhaliwal mengatakan pernyataan yang dipertikaikan yang dibaca secara keseluruhannya tidak memfitnah.

Beliau berkata, walaupun kenyataan itu didapati memfitnah, Nurul dan PKR boleh bergantung pada pembelaan pembenaran.

“Pengadilan di bawah ini (Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan) berhak mendapatkan penemuan mengenai isu-isu inti seperti yang mereka lakukan,” kata Harmindar, yang menyampaikan keputusan sebulat suara daripada panel tiga hakim

Pendengaran rayuan itu dipengerusikan oleh Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Mohd. Zazawi Salleh dan seorang lagi panel ialah Hakim Datuk Seri Hasnah Mohammed Hashim.

Saman itu diajukan pada 24 Disember 2013 oleh NFCorp dan Salleh terhadap Nurul Izzah yang ketika itu adalah Naib Presiden PKR, dan Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkaitan dengan pernyataan berhubung dakwaan mengenai pembelian lapan unit di KL Eco City.

Saman itu juga mendakwa bahawa Nurul Izzah telah membuat kenyataan fitnah di TV Malaysiakini pada 7 Mac 2012, yang berkaitan dengan rancangan syarikat untuk membeli beberapa unit kondominium di KL Eco City pada tahun 2007.

.

(Visited 265 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button