Ekonomi

Magma Umum Keputusan Kewangan Ketara Untuk Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 28 MEI 2024 – Magma Group Berhad (“Magma” atau “Syarikat”), sebuah kumpulan pegangan hospitaliti dan pelaburan yang dinamik, mengumumkan hasil sebanyak RM6.922 juta untuk S1 TK2024, dengan pertumbuhan yang ketara berbanding hasil negatif suku yang sama segera (“S4 TK2023”) sebanyak RM2.457 juta.

Peningkatan sebanyak RM9.379 juta ini didorong terutamanya oleh pemulihan dalam segmen operasi hotel dan pelarasan strategik dalam pengurusan hotel.

Pada S1 TK2024, segmen operasi hotel Syarikat menjana pendapatan sebanyak RM6.286 juta, peningkatan  ketara daripada RM2.777 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya (“S1 TK2023”).

Pertumbuhan ini disebabkan oleh peningkatan kadar penghunian dan kemasukan perniagaan dari WOLO Kuala Lumpur. Segmen pengurusan hotel juga menyumbang pendapatan RM0.636 juta.

Walaupun Syarikat melaporkan Kerugian Selepas Cukai (“LAT”) sebanyak RM4.268 juta untuk S1 TK2024, ini mencerminkan persekitaran ekonomi yang lebih luas dan pelaburan berterusan untuk mengukuhkan operasi terasnya. Magma kekal komited untuk meningkatkan keuntungan melalui pengurusan kos yang berkesan dan inisiatif strategik untuk meningkatkan hasil.

Kumpulan memberi tumpuan untuk meningkatkan prestasi kewangannya dan menjangkakan pertumbuhan selanjutnya dalam segmen hospitaliti, terutamanya dengan jangkaan peningkatan ketibaan pelancong dari China berikutan dasar visa baharu dan usaha promosi.

Pengarah Urusan Kumpulan Magma Group Berhad, Datuk Seri Thomas Liang Chee Fong berkata keputusan suku pertama menyerlahkan kemajuan penting yang dilakukan dalam segmen operasi hotel.

“Kemasukan strategik WOLO Kuala Lumpur dan meningkatkan kadar penghunian, khususnya meningkatkan oleh visa perjalanan khas yang dikeluarkan untuk pengembara China, kami kekal fokus untuk memanfaatkan kekuatan ini untuk memacu pertumbuhan yang mampan dan optimis tentang masa depan,” katanya di sini hari ini.

Memandang ke hadapan, Magma kekal komited untuk mencapai kadar penghunian yang lebih baik dan optimis tentang potensi peningkatan dalam Kadar Bilik Purata (“ARR”) yang dicetuskan oleh permintaan yang lebih tinggi dalam segmen hospitaliti.

Kumpulan memberi tumpuan untuk mencapai keuntungan melalui inisiatif strategik dan pengurusan berkesan hotel Impiana, termasuk Hotel Impiana KLCC, Hotel Impiana Senai dan Hotel Impiana Ipoh, serta WOLO Kuala Lumpur.

(Visited 30 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button